Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 12. september 2004 kl 23.20 Migrapolis: Østeuropeerne kommer

Østeuropeerne kommer

Miroslav Kosler fra Tsjekkia er glassblåser på Hadeland Glassverk, og trives godt der. (Foto: NRK)
Miroslav Kosler fra Tsjekkia er glassblåser på Hadeland Glassverk, og trives godt der. (Foto: NRK)
15 000 østeuropeere har fått fast jobb i Norge etter EU-utvidelsen 1. mai. Svært mange av dem satser på å jobbe her i landet noen år, og siden vende hjem til familien. Hvilke forventninger har de til livet i Norge? Migrapolis har fulgt noen av dem de første månedene i et nytt land.

Polakkene er den største gruppen nye arbeidsinnvandrere. En av dem er Pawel Bogarcz. Han pakket kofferten, tok farvel med familien og kjørte fra Polen til Norge. Det var i juni i år. Da hadde han allerede lært seg noe norsk i Polen, og gjorde seg klar til å ta fatt på et byggeprosjekt på Hadeland.

Da sommeren var på hell, møtte Migrapolis ham igjen for å høre hvordan det hadde gått. Pawel trives, men savnet etter familien hjemme er stort, sier han.

Glassblåsere fra Tsjekkia
En buss med tsjekkiske glassblåsere ankom Oslo før sommeren. En ny jobb ventet på Hadeland Glassverk. For Miroslav Kosler og hans kolleger var det alle tiders å få en jobb som denne. Faget kan de fra før. Tsjekkia har lange og stolte tradisjoner når det gjelder glassblåsing, men i dag er det ikke nok jobber til alle dem behersker denne kunsten.

Ved Hadeland Glassverk har det jobbet tsjekkiske glassblåsere i flere år, så Miroslav og de andre falt lett inn i miljøet. Men norsken er det verre med.

En au pair som ble her<7mellom>
Rundt en tredel av alle som kommer som au pair til Norge, blir værende her. Svært mange av dem kommer fra det tidligere Øst-Europa.

Liene Skamsar fra Latvia er en av dem. Hun kom som au pair, men ønsket å satse videre på utdanning. Det lyktes hun med – hun tok utdannelse i markedsøkonomi. Men som arbeidssøker følte hun seg diskriminert i Norge. Til slutt føltes det så håpløst at hun gikk til det skrittet å skifte navn på søknadene sine for i det minste å komme til intervju. Nå har hun fått jobb, er gift med en norsk mann og har fått sin egen familie her.

- EU-utvidelsen kan bidra med å fjerne noen av fordommene mot oss som kommer fra denne delen av Europa, sier Liene til Migrapolis.

Flerkulturelt magasin fra Østlandssendingen, NRK
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26
Pressekontakt: Inger Larsen , tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78