Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 26. oktober 2000 kl 20.00 Sofies verden: Hilde Møller Knag

Sofies verden: Hilde Møller Knag (ttv)


NRK1 torsdag 26. oktober kl 20.00
Sofies verden (4:8)

Sofie i middelalderen

I kveldens episode av \"Sofies verden\" får Sofie sitt første, ordentlige møte med Alberto Knox. Han tar henne med til middelalderen, der hun får oppleve svartedaudens redsler og blir kjent med tidens store tenkere.

Sofie og Alberto møtes i ruinene til Mariakirken, som med ett blir gjenreist slik kirken framsto i middelalderen. Alberto forteller om Hildegard von Bingen, en tysk nonne som var både filosof, lege, naturforsker og komponist. Den største filosofen i middelalderen var Thomas Aquinas som forkynte at veien til Gud går gjennom både troen og fornuften.

Etter besøket på den isolerte hytta Majorstua blir Sofie mer og mer oppsatt på å finne ut hvem Hilde Møller Knag er. I hytta fant hun filosofibøker og et skolebevis som tilhører Hilde, og som viser at hun er født på samme dag som Sofie.

Sofie kan heller ikke glemme hvordan jenta stirret tilbake på henne da hun så seg i speilet på hytta. Og hvem er Majoren som Alberto snakker om i så gåtefulle vendinger?

Om serien
Spillefilmen og tv-serien etter Jostein Gaarders internasjonale bestselger er tidenes hittil største løft i norsk film. Produksjonen er et samarbeid mellom NRK Drama og Filmkameratene med regi av Erik Gustavson. Filmen er solgt til 219 land, og tv-serien er allerede solgt til selskaper i 50 land.

Her følger vi Sofie (Silje Storstein) på hennes eventyrlige reise i tid og rom for å finne svar på livets gåtefulle spørsmål. Hennes læremester på ferden er den mystiske Alberto Knox (Tomas von Brömssen). Hun får være med på de store historiske begivenhetene gjennom 2400 år og møter de store filosofiske tenkerne, fra antikkens Hellas, middelalderen, renessansen, den russiske revolusjon og fram til moderne tid.

Tv-serien ble innspilt parallelt med spillefilmversjonen og er med sine åtte halvtimelange episoder en mer omfattende versjon av Jostein Gaarders roman. Her blir vi bedre kjent med 14-åringen Sofie og hennes daglige tilværelse med skole og kamerater, samtidig som hennes reise gjennom filosofiens historie går mer i dybden.

Novellekonkurranse
I forbindelse med tv-premieren inviterer NRK Drama i samarbeid med Verdikommisjonen og Aschehoug forlag alle landets tiendeklassinger til å delta i en novellekonkurranse der de skal skrive en fortsettelse på \"Sofies verden\". Innleveringsfristen er 20. desember 2000, og det blir delt ut tre priser på henholdsvis 5000, 3000 og 2000 kroner.

NRK1 torsdag kl 20.00

Dramaserie fritt basert på Jostein Gaarders bok
Produsert av NRK Drama i samarbeid med Filmkameratene AS
Regi: Erik Gustavson
Manus: Petter Skavlan
Produsent: Oddvar Bull Tuhus
Utøvende produsent: Anne Birte Brunvold Tørstad
Foto: Kjell Vasdal
Klipp: Anne Andressen
Musikk: Randall Meyers
I rollene bl.a. Silje Storstein, Tomas von Brömssen, Andrine Sæther, Bjørn Floberg, Edda Trandum Grjotheim, Nils Vogt, Ingar Helge Gimle, Kjersti Holmen og Minken Fosheim
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 (helene.amlie@nrk.no)

\"Sofies verden\" på internett:
http://www.nrk.no/drama/sofie/
http://www.sol.no/sofiesverden/< BR>
Bilder
Sofie (Silje Storstein) møter Alberto Knox (Tomas von Brömssen) og blir tatt med til middelalderen. (NRK-foto: Olav Dahl)

I middelalderen opplever Sofie (Silje Storstein) svartedaudens redsler. (NRK-foto: Olav Dahl)