Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 1. februar 2005 kl 20.25 Brennpunkt: Penger som regn

Staten tjener mest på strømprisen

Den billigste strømmen du kan få kjøpt akkurat nå er 25 øre pr kwh, 5 øre dyrere enn i tørkeåret 1996, da det var reell kraftkrise i Norge. – I ethvert annet marked er det et press på prisene nedover. I kraftsammenheng er det, med myndighetenes hjelp, rigget slik at prisen skal opp, sier administrerende direktør i meglerselskapet Bergen Energi, Bill Schjelderup.

Vi er blitt fortalt at vi kan skaffe oss billig strøm gjennom å velge mellom konkurrerende leverandører. Men Brennpunkt avdekker at det bak leverandørene står store kraftkonsern, og at konkurrenter eier hverandre. Det hindrer konkurranse, innrømmer Konkurransetilsynet.

Staten må rydde opp
- Staten som eier må rydde opp i dette. Vi har flere ganger påpekt problemene med krysseierskap i kraftbransjen, sier avdelingsdirektør Lasse Ekeberg. Mest av alt øker nettleien. Idet Norge fikk verdens første marked for strøm i 1992, var nettleien 10 øre pr kwh. Nå er den steget til 25 øre – dobbelt så mye som prisstigningen ellers i samfunnet.

Nettselskapene er monopoler, og myndighetene setter grenser for hvor mye de får tjene. Men samtidig har myndighetene tillatt kraftkonsern å eie både nett, produksjon og leverandørselskap. Da blir det vanskelig å kontrollere at penger fra monopolvirksomheten ikke brukes i andre deler av kraftkonsernet, sier professor og tidligere konkurransedirektør Einar Hope ved Norges Handelshøyskole.

Nok og billig strøm?
Statkraft eier kraftproduksjon over hele landet, og kan ved sin markedsmakt få prisen til å stige ved å holde tilbake vann i magasinene. Før strøm ble en vare i 1992, skulle offentlig eide kraftselskap skaffe oss nok og billig strøm. Nå er oppgaven motsatt. Som eier av Statkraft tjener Bondevik-regjeringen på at det er lite strøm til salgs, så prisene blir høyest mulig. Hvem skal da passe på at vi får nok strøm – til en pris vi kan betale?

Egenprodusert dokumentar fra Program Oslo, Faktaavdelingen
Programansvarlig: Astri Thunold, tlf: 97 12 60 69
Redaktør: Morten Møller Warmedal, tlf: 90 16 46 42 brennpunkt@nrk.no
Pressekontakt: Inger Larsen , tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78LENKER
  • Hjemmeside