Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 10. juli 2005 kl 17.50 Mitt liv som hund

Hallströms gjennombruddsfilm

Ingemar (Anton Glanzelius) lengter etter hunden sin og etter moren som ligger på sykehuset – imens blir han nært knyttet til Saga (Melinda Kinnamann). (Foto: AB Svensk Filmindustri)
Ingemar (Anton Glanzelius) lengter etter hunden sin og etter moren som ligger på sykehuset – imens blir han nært knyttet til Saga (Melinda Kinnamann). (Foto: AB Svensk Filmindustri)
Den svenske regissøren Lasse Hallström ("Hva er det med Gilbert Grape?", "Sjokolade", "Siderhus-reglene") har gjort flere fine filmer i Hollywood. Men mange mener at hans svenske gjennombruddsfilm, "Mitt liv som hund", hittil er hans beste.

"Mitt liv som hund" (1985) er blitt en klassiker siden Lasse Hallström slo igjennom med denne uvanlige barndomsskildringen, basert på romanen med samme tittel av Reidar Jönsson. Filmmanuset var skrevet av de to i samarbeid.

Både filmen og barneskuespilleren Anton Glanzelius som tolket hovedrollen, ble i Sverige belønnet med Guldbaggen.

Selvinnsikt
Hovedtemaet i filmen er unge Ingemars uvanlige streben etter selvinnsikt - en drift som næres av lengselen etter Sickan, en hund han må forlate da moren havner på sykehus. Ingemar må flytte til en onkel på landet, men gjennom fjernsynet blir han oppmerksom på en annen hund.

Blinke som en stjerne
Det skjer da Sovjetunionen skyter opp en satellitt "bemannet" med en tispe, senere kjent over hele verden som hunden Laika.

Fra nå av sammenligner Ingemar sin egen eksistens med Laikas, et individ som er nødt å savne det meste, slik som han.

Om kveldene behøver Ingemar bare rette blikket opp mot verdensrommet, for å se Laika blinke høyt der oppe, som en stjerne.

Programmet er sendt tidligere.

Svensk spillefilm
Originaltittel: Mitt liv som hund (7 år)
I rollene: Anton Glanzelius, Anki Lidén, Tomas von Brömssen, Manfred Serner og Melinda Kinnaman
Regi: Lasse Hallström
Produksjon: AB Svensk Filmindustri/FilmTeknik AB (1985)
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57