Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 8. mars 1999 kl 23.00 Ut i naturen

Ut i naturen


NRK2 mandag 8. mars kl 23.00
Ut i naturen

Smarte meiser

Hva foregår i hodet på en meis? Mer enn vi aner. Disse småfuglene har en forbløffende evne til å løse problemer viser det seg. Kari Toft og Trond Berg viser i kveldens Ut i naturen hvordan meisene finner fram til maten som er gjemt i et plastrør.

Ved hjelp av et spesialkamera rettet mot fuglebrettet kan vi studere meisenes adferd i sakte film. Kameraet gir fine, detaljrike bilder. Det gjør det mulig å se hvordan de reagerer på hverandre.
- Meisene kan være aggressive, de småkjekler med hverandre, forteller Kari Toft. Med det blotte øye er det vanskelig å \"lese\" aktiviteten på fuglebrettet fordi meisene er så raske i bevegelsene.

I Ut i naturen i kveld blir meisene også satt på en vanskelig prøve. Et gjennomsiktig plastrør blir fylt med frø, og så må meisene finne ut hvordan de skal få tak i maten.

Vi skal også følge med Kari og Trond ut i skogen hvor de får meisene til å spise av hånden.

Øyer på land
Det andre hovedinnslaget i Ut i naturen i kveld dreier seg om øyer på land. Det handler her om spesielle vegetasjonsfelter som har karakter av øyer i landskapet. En rekke dyre- og insektarter er avhengige av disse vegetasjonsfeltene, og derfor er det viktig at de er store nok og mange nok. Og dessuten bør de ikke ligge for langt fra hverandre.
Skogsfuglen jerpe, som finnes blant annet i Buskerud, er for eksempel avhengig av fuktig blandingsskog. Men hogst og grøfting gjør at denne landskapstypen skrumper inn. At også gresshoppa er en øyboer skal vi se i programmet.

NRK2 mandag kl 23.00

Blide (via Scanpix, Data-tv/Internett)
Blåmeisen sier ikke nei takk til et ekstramåltid. (Rolf Øhman, Scanpix)

Naturmagasin fra NRK Hedmark
Programledere: Kari Toft og Trond Berg

Pressekontakt: Anne- Marie Astad, tlf 23 04 98 41