Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 10. mars 2005 kl 19.55 Typisk norsk

Musikk i språket

Petter Schjerven viser oss de musikalske sidene ved vanlig språk og kommunikasjon. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Petter Schjerven viser oss de musikalske sidene ved vanlig språk og kommunikasjon. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Kveldens program beveger seg for en stor del langs de musikalske linjer. Stikkordene er "battling", musikk på fly, fuglelyder og Ingrid Bjørnov - samt en viktig avklaring om korrekt uttale.

"Battling" er en spesiell form for rapp-konkurranse mellom en eller flere deltakere. Poenget er å fremføre en selvforfattet tekst, gjerne om et oppgitt tema, til en bestemt rytme. Man konkurrerer om å ha de beste rimene og de beste poengene. Vi hører og ser hvordan artistene "Skranglebein" og "Nils m/Skills" gjør det.

Musikalsk sikkerhetsinstruks
Ole Hamre er ikke som flypassasjerer flest. Han synes at kabinpersonalets opplesning av sikkerhetsinstruksene er som musikk i ørene – bokstavelig talt. Hamre jobber med å identifisere musikalske uttrykk i ordinær tale, og han viser hvordan f.eks. George W. Bush og Martin Luther King i denne sammenheng besitter en del av de samme kvalitetene.

Kvitre, kvitre
Fugler kommuniserer med et utall forskjellige lyder. For de fleste mennesker er det komplett uforståelig, men kanskje det går an å finne ut mer om hva de egentlig mener? Petter Schjerven blir med to entusiastiske ornitologer ut i skogen.

Strategi og energi
Dette er to vanlige og flittig benyttede ord. Men hva er korrekt uttale; skal det være med "g"-lyd eller med "sj-"-lyd. Folket er splittet og usikkerheten råder. Typisk norsk har kanskje svaret.

Ukens gjest er Ingrid Bjørnov - suksessrik artist, låtskriver, kommentator, tekstforfatter og musiker. Hun synger, spiller og svarer på Petters og seernes spørsmål.

Om serien
Språk er makt. Språk er identitet. Språk er kultur. Kort sagt: Språk er viktig. Programleder Petter Schjerven er tilbake med åtte nye episoder med og om det norske språket.

Nyttig og unyttig informasjon, veiledning, statistikk og pussigheter presenteres i tematiske sammenhenger. Språkendring, språk og identitet, norsk i forhold til andre nordiske språk, musikk i språket og språk og makt er blant emnene som belyses.

Innkjøpt dokumentarserie fra Dropout Productions (2005).
Programleder: Petter W. Schjerven
Prosjektleder: Ales Ree
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup , 23 04 98 41 (92 01 55 79),
Vises også i Nett-TV.