Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 26. august 2012 kl 23.50 Legendariske kvinner: Madame Chiang Kai-shek

Kjærlighet og utenrikspolitikk


I denne episoden blir vi kjent med Soong Mei-Ling (1897-2003) som var gift med General Chiang Kai-shek, president i etterkrigstidens Kina. Med en god dose sjarm og flytende engelsk, fikk førstedamen en hel verden til å støtte generalen og Kinas politikk.

Hun ble tiltalt som Madam Chiang Kai-Shek og prydet forsiden av TIME tre ganger. Madam Chiang Kai-Shek var den første utenlandske kvinnen som holdt en tale i den amerikanske kongressen, og hun sikret et sårt trengt amerikansk bidrag til Kina på flere milliarder dollar i 1943.

Madame Chiang Kai-sheks ordspråk var: "Vi bestemmer vår egen skjebne, vi blir det vi gjør." Men ambisjoner og maktbegjær kunne også ha ført til hennes nederlag. En affære med en amerikansk politiker gjorde nesten slutt på hennes ekteskap og gode rykte. Hun var likevel politisk aktiv i mange år.

Om serien
De så ut til å ha alt – glamour, makt, velstand og beundrere. Kvinner som Grace Kelly, Coco Chanel og Audrey Hepburn ble dyrket av millioner av mennesker verden over. Men suksess til tross, bak fasaden fantes det ofte private strider og personlige tragedier.

Gjennom intervjuer og dramatiske rekonstruksjoner får vi innblikk i prisen de legendariske kvinnene betalte for sine prestasjoner. Kvinnene overvant harde prøvelser, og ble stående i historien som ikoner for det 20.århundre.

Sendt tidligere.

Britisk dokumentarserie
Produsert av BBC Wordlwide
Originaltittel: Extraordinary women
Pressekontakt: Aesha Ullah, mobil: 41 41 46 53
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice: info@nrk.no, tlf: 815 65 900