Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 søndag 5. oktober 2008 kl 19.30 Tingenes tilstand

Kjøp og salg

Tingenes tilstand: Petter Schjerven møter folk som samler. (Foto: Ole Kaland/NRK)
Tingenes tilstand: Petter Schjerven møter folk som samler. (Foto: Ole Kaland/NRK)
Petter Schjerven møter samlere som stort sett er mye mer interessert i historie, estetikk og systematikk enn de er i pris – men kjøp og salg er likevel unektelig en del av en samlers liv.

Petter prøver seg som kremmer på Ekebergmarkedet, og møter en mann som samler på pengesedler – men bare pengesedler prydet av pene piker. Han fordyper seg i forfalskningens vesen, får testet ektheten til en nazi-offiserlue og gir oss en leksjon i samlersjargong. Og hva blir egentlig fremtidens samlerobjekt – espressomaskiner eller lommedataspill? I tillegg møter vi en kvinne som samler på fetisjtøy, blir kjent med Tysklands mest kjente transvestitt og lærer om bartekopper.

Om serien
Tingenes tilstand handler om folk som samler. Enten det er på barbiedukker, forgassere, Simpsons-effekter, musikkutgivelser fra 1979, spyposer, apachesykler eller legoklosser.

Det er mange ulike grunner til at man samler og det er ulike teorier omkring temaet, men en ting kan man slå fast, har man ikke kunnskap om gjenstandene dummer man seg raskt ut som samler. Derfor blir jakten på kunnskap om tingene like viktig som jakten på tingene, sier kulturhistorikerne. Biologene eksemplifiserer: Samling stammer fra jegere og samlere: Det er mer logisk å samle på hermetikk enn frimerker, men basisen er at det kan være "kjekt å ha" til en "regnværsdag".

Eksternprodusert underholdning: Teddy TV (2008)
Prosjektleder: Christina Resk Rezar
Pressekontakt: Karoline Berg, 23 04 94 86/901 08 954
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no