Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 17. mars 2003 kl 19.55 Hospitalet

Hverdagsdrama fra Haukeland Sykehus

Overlege Sidsel Aardal med lille Alexander som har fått allergisjokk. (Foto: NRK)
Overlege Sidsel Aardal med lille Alexander som har fått allergisjokk. (Foto: NRK)
Hver time i døgnet utspiller det seg hverdagsdramaer på et stort moderne sykehus. De fleste er ufarlige, men noen gjelder liv og død. Et slikt sykehus er Haukeland Universitetssykehus i Bergen, der 150.000 pasienter får behandling hvert år. Det kan være alt fra fødselshjelp til hjerteinfarkt, fra enkel mandelfjerning til kompliserte krefttilfeller. NRK har som det første filmteam i Norge fått være fluer på veggen på innsiden av et sykehus.

Et moderne sykehus, som Haukeland Universitetssykehus, er en gigantisk bedrift, mer teknisk avansert enn en oljeplattform. Ved den gedigne institusjonen i Bergen arbeider over 6.000 mennesker. Det er som et samfunn i samfunnet, der alle har ett felles mål: kampen mot sykdom og død.

Fluer på veggen
NRKs filmteam har fått tilgang til steder der få andre utenforstående har sluppet til.

Teamet har fulgt kreftpasienten gjennom strålebehandling, og sett legens nitide arbeid for å planlegge strålenes innsats inne i mennesket.

De har filmet på lukkede styremøter, der kampen for å få budsjettet til å gå opp foregår .

De har fulgt niåringen med ansiktslammelse, som gjennom avansert mikrokirurgi kanskje får oppfylt sitt høyeste ønske: å smile igjen.

De har vært på operasjonsasalen der anginapasienten får behandling, og også på parkeringsplassen når han glad og frisk går fra sykehuset for å reise hjem dagen etter.

De har væt i helikopteret når luftambulansen kjemper mot sekundene for å redde liv, og på fødestuen der jordmoren arbeider med sitt dagligdagse, men alltid like store under: å ta imot nytt liv.

Sterke følelser
Gjennom åtte episoder gir dokumenterføljetongen "Hospitalet" et enestående innblikk i hvordan et stort sykehus fungerer. Serien gir ny innsikt og viten, men seeren kommer også nært på de sterke følelsene.

Allergisjokk for Alexander
I den første episoden ligger seks år gamle Alexander i narkose på intensivavsnittet. Ved sengen har pappa sittet, hele natten. Alexander skulle bare fjerne mandlene, men fikk en voldsom allergisk reaksjon på medisinene.

Den nyansatte direktøren på sykehuset kommer fra lederstilling i næringslivet. Hennes viktigste oppgave nå er å få i havn budsjettet for gigantbedriften. Hun må ta stilling til dramatiske kuttforslag for å klare budsjettet.

Og på luftambulansen går alarmen. Lege, redningsmann og pilot kjemper mot sekundene for å redde liv.

NRK Hordaland
En dokumenterføljetong i 8 episoder.
Regissør: Ole Egil Størkson
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 90158212,
Anne Marie Kvassheim