Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 11. juni 2000 kl 19.30 Halleluja!

Halleluja! (ttv)


NRK1 søndag 11. juni kl 1930
Halleluja!

Mens vi ventet på fotball- EM

Høsten -99 sendte NRK1 dette programmet første gang. Men det er like aktuelt i dag. I anledning fotball-EM sender NRK programmet på nytt i kveld.

Stjerne på Rosenborg, stjerne på landslaget. Tore André \"Totto\" Dahlum har gjort et forrykende comeback, etter at kreft i familien for fire år siden satte en foreløbig stopper for fotballkarrieren. I kveld forteller han og kona Kirsti om kampen for livet. Og ingen ringere en Morten Harket står for musikken.
1999 har vært året da Tore André \"Totto\" Dahlum har kommet tilbake for fullt som fotballspiller. Ikke bare scorer han mål for Rosenborg igjen, han har også meldt seg på i kampen om en plass på landslaget.

Familien og kreften
Det er langt fra en selvsagt ting for den som vet hva Kristiansand-guttens liv har dreid seg om de siste årene. Det har vært plass til lite annet enn sykdom og å overleve i hverdagen. Først ble svigerinnen syk, så svigerfaren, så moren og faren - alle i løpet av et drøyt års tid. Til slutt rammet kreften helt innerst; kona Kirsti fikk diagnosen ondartet svulst i tunge og svelg - 24 år gammel. I dag er Kirsti og hele resten av familien friske, men for Totto ble de mange krefttilfellene nesten slutten på fotballkarrieren.

Kirsti skulle bli frisk, at alle de andre skulle bli friske, at Kirsti og lille Henrik og jeg skulle få fortsette å være en familie. I den settingen ble fotballen utrolig lite viktig, sier 31-åringen som nå må slåss med John Carew om spissplassen på Rosenborg.
Totto Dahlum er imidlertid ikke sen om å gi fotballen mye av æren for at han klarte å takle situasjonen hjemme og være den støtten Kirsti trengte.
- Miljøet i Start, hvor jeg spilte da, var lufteventilen min. Stedet hvor jeg kunne tenke på noe annet og bare være en av gutta.
Hos Kjell Erik Moen forteller Kirsti og Totto Dahlum sin historie. Og de legger ikke skjul på hvilken avgjørende betydning gudstroen fikk for dem i den perioden de ikke visste om Kirsti ville få leve.


NRK1 søndag kl 19.30
Tidligere sendt NRK1 14.11.99

Bilde (via Scanpix/Intenett)
Rosenborgs Totto Dahlum og kona Kirsti snakker om kreft, fotball og Gud hos Kjell Erik Moen.