Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 16. august 2000 kl 21.00 Welcome to the Dollhouse

Welcome to the Dollhouse (t)


NRK2 onsdag 16. august kl 21.00
Welcome to the Dollhouse

En svart komedie om mobbing

Et middelmådig barn på en middelmådig skole i en middelmådig by sliter med å opprettholde forestillingen om en lykkelig barndom i den svarte komedien \"Welcome to the Dollhouse\". At ungdomsårene byr på traumatiske opplevelser er neppe noen overraskelse, men for 11-åringen Dawn er utgangspunktet det verste: Med tykke briller, hvalpefett og et måpende ansiktsuttrykk blir hun det fødte mobbeoffer både hjemme og på skolen.

Regissør Todd Solondz har altså valgt å turnere et så alvorlig og vanskelig tema som mobbing i form av en svart komedie. Selv hevder regissøren at komedien er den eneste tenkelige måten å behandle temaet på fordi ungdomsårene er en så traumatisk tid for mange mennesker.

Wienerpølsa
11-årige Dawn Wiener, som går under oppnavnet \"Wiener Dog\", utsettes for all den prepubertale jævelskap som tenkes kan. På skolen knekkes hun systematisk ned både av lærere og medelever. Hjemme går hun for lut og kaldt vann omgitt av en vellykket og vakker ballettdansende lillesøster og en nerd av en storebror.

På skolen er det selvsagt kun den verste bøllen som fatter interesse for henne, med det noe spesielle utsagnet: - Jeg voldtar deg klokken tre. Overraskende nok utvikler de et slags vennskap, men ettersom Dawn er ulykkelig forelsket i vokalisten i bandet til storebroren, må hun bryte med bøllen. Livet er ganske enkelt for kjipt for Dawn allerede før puberteten har startet.

Filmen gir en ytterst realistisk, usminket og utrivelig skildring av forskjellsbehandling av barn i hjemmet, og mobbing fulgt av homovitser, skjellsord og nedsettende kallenavn. \"Welcome to the Dollhouse\" er med andre ord ikke noe sterkt forsvar for tradisjonelle og politisk korrekte familieverdier.

Midt oppe i elendigheten utvikler Dawn en overlevelsesstrategi overfor medelever, lærere, foreldre og søsken som skildres med en slags munter fatalisme. Filmen byr overhodet ikke på noe sentimentalt kliss. Dawn fremstilles som akkurat så usympatisk at publikum tvinges til å innse at om Dawn hadde gått i din klasse, ja, så hadde du mobbet henne selv også.

Denne såkalte lavbudsjettfilmen hadde premiere i Norge våren 1997. Den høstet glimrende anmeldelser, det samme gjorde skuespilleren Heather Matarazzo i rollen som Dawn.

Bilde
11-årige Dawn (Heather Matarazzo) opplever barndommen som en endeløs tilværelse av mobbing og jævelskap.

NRK2 onsdag kl 21.00

Amerikansk spillefilm fra 1996
Regi: Todd Solondz
I hovedrollene: Heather Matarazzo, Brendan Sexton jr. og Eric Mabius
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Hans Hjellemo, 23 04 70 64