Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 15. oktober 2007 kl 20.10 Kappløpet om rommet

Det største kappløpet

Jurij Gagarin (Vitralie Ursu) hilser idet han klatret inn i
Jurij Gagarin (Vitralie Ursu) hilser idet han klatret inn i "Vostok 1" for å bli verdens første astronaut. I en serie co-produsert av Russland og Storbritannia følger vi romkappløpet mellom USA og Sovjetunionen. (Foto: BBC Worldwide)
Det amerikansk-russiske romfartssamarbeidet har brakt store resultater. Det har også åpnet for en felles dokudrama-produksjon mellom Kanal 1 Russland og BBC om supermaktene USA og Sovjetunionens romkappløp i årene etter krigen (sending fire mandager på NRK2). Da det raknet for den tyske krigsmakten, var både USA og Sovjetunionen desperate etter å slå kloa i Wernher von Braun og tyskernes rakett-hemmeligheter.

Verdens øyne fulgte med spenning Jurij Gagarins korte flukt som det første mennesket i det ytre rom, 12. april 1961. Det samme var tilfelle da Neil Armstrong satte fot på månen og tok "et kjempesteg for menneskeheten". Disse to bedriftene var eventyrlige i seg selv. Men enda med trollbindende er de dramatiske historiene bak romfartseventyret, slik de skildres i den britisk-russiske serien.

Fire-trinns-rakett
Seriens firetrinnsrakett fyres av med Wernher von Braun og Sergej Korolev (den såkalte "sjefsdesigneren" for det sovjetiske romfartsprogrammet) i sentrum for begivenhetene. Det fortsetter de to å være, trinn for trinn, i et nervepirrende drama om kommunisme og spionasje, nasjonal prestisje og vanvittige ambisjoner.

Gjennom historien har Sergej Korolev vært fjernet fra alle offisielle sovjetiske kilder, men det var i virkeligheten han som var hovedmannen bak Sovjetunionens romfartsprogram. Vi følger Korolevs og von Brauns tvekamp for å bli den første til å beseire rommet. At de begge lyktes, hver på sin måte, gjør ikke historien mindre spennende.

Supermakter og hemmeligheter
Som vi vet, var det amerikanerne som kapret Wernher von Braun, Hitlers rakett-ekspert. Sovjetunionens hemmelige mann bak suksessene med Sputnik og Vostok 1 (brukt til Gagarins romutflukt), var den briljante og sammensatte Sergej Korolev.

Den tyske krigsmaktens rakettprogram, ledet av den karismatiske og hensynsløse vitenskapsmannen Wernher von Braun, var overlegent alt hva USA og Sovjetunionen kunne oppvise, og i ren frustrasjon hadde Stalin forvist Sergej Korolev til en av Sibirs mange fangeleire.

Første del av serien dekker årene 1945 – 46. I krigens sluttfase blir Korolev løslatt av Stalin og gitt i oppdrag å få tak i hemmelighetene bak tyskernes rakettprogram…


Britisk dokumentar (2005)
Originaltittel: Space Race
Produsert av: BBC Worldwide
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no