Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 12. juli 2003 kl 20.10 Profil: Profil: Jules Verne

Science fiction-sjangerens far

Jules Vernes bøker har etablert ham som en av verdens mest suksessrike forfattere. Han er blitt kalt "science fiction-sjangerens far" med bøker som "En verdensomseiling under havet", "Jorden rundt på 80 dager", "Kaptein Grants barn" og "Den hemmelighetsfulle øya".

Som forfatter på 1900-tallet var han på mange måter forut for sin tid. Han skrev om ballongferder over hele verden, undervannsbåter under polisen, ekspedisjoner til aktive vulkaner, og kanskje mest utrolig av alt, måneferder. Men hva var det som inspirerte en provinsiell franskmann, født i 1828, til å spå så glassklart om fremtiden? Dokumentaren gir innblikk i livet til denne gåtefulle forfatteren som har inspirert utforskere, eventyrere, vitenskapsmenn og oppfinnere; en forfatter som fortsetter å engasjere nye generasjoner av lesere, uansett alder og bakgrunn.

Jules Verne (1828-1905) var egentlig utdannet jurist, men begynte å skrive skuespill og foreta lange reiser, blant annet til Norge, før han oppnådde suksess med romaner som gjenspeilte samtidens interesse for vitenskap og oppdagelsesreiser. Mange av bøkene ble opprinnelig trykt som føljetonger i aviser og ukeblad. I bokform ble de samlet i "Voyages extraordinaires".

Dokumentar fra BBC Worldwide
Originaltittel: "The Extraordinary Voyage of Jules Verne"
Regi Shaun Trevisick
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83