Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 14. februar 1999 kl 21.00 Profil: Lillian Gish - et skuespillerliv

Profil: Lillian Gish - et skuespillerliv

NRK2 søndag 14. februar kl 21.00
Profil: Lillian Gish - et skuespillerliv

Stumfilmens førstedame
Lillian Gish (1896-1993) er gått inn i historien som som selve arketypen på stumfilmheltinnen. Gjennom regissøren D.W. Griffiths filmer ble Gish virkelig en uforglemmelig filmstjerne. I 1915 spilte hun i \"En nasjons fødsel\".
Gish startet sin karriere på scenen allerede som femåring. Sammen med sin søster, Dorothy, vokste hun opp med teatret og reiste rundt i New York. Men det var på filmlerretet hun glitret mest.
Gish fortalte: - Vi arbeidet 12 timer hver dag, syv dager i uken, og vi likte det, fordi det var så interessant. Vi var alle en stor familie. Vi hadde alle det samme målet: Å få det som skulle opp på filmlerretet så perfekt som mulig.

Stor beundring for Griffith
Med Gish og D.W. Griffith ble også nærbildet en naturlig del av filmen. Lillian Gish uttrykker for øvrig stor beundring for Griffith. Han var en fremsynt mann som stadig eksperimenterte med det nye mediet, filmen.
Griffith var mannen bak filmer som \"The Birth Of A Nation\" og \"Intolerance\", filmer som satte spor etter seg både når det gjaldt lengde og innhold i en tid da nesten alle andre filmer var komedier og melodramaer.
Gish beundret særlig hans bydende baryton på \"settet\", som fikk både mennesker og dyr til å adlyde.

Legendariske klipp
Gish viser oss legendariske kutt fra mange av sine filmer. Hun forteller om sitt vennskap med Greta Garbo, og forklarer konflikten med filmselskapet MGM.
Lillian Gish spilte i over hundre filmer, og er helt klart etablert som filmens førstedame. Hennes siste film ble \"Sensommerdager\" (1987).
Programmet vant Emmy i 1990 for \"Best International Special\".
NRK2 søndag kl 21.00

Bilder (elektronisk via NTB/Data- tv/internett)
1. Lillian Gish i \"Broken Blossoms\" (1919).
2. Lillian Gish som vi møter henne i kveldens program.

Amerikansk produksjon
Regi Terry Saunders
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

\0\0\0