Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 2. juli 2004 kl 22.10 Detektimen: Kalde spor

Forvirrende tilståelse

Etterforsker Mel Silver (Claire Goose) og teknikeren, Dr. Frankie Wharton (Holly Aird) utfører mange laboratorieanalyser for å komme til bunns i saken. (Foto: BBC)
Etterforsker Mel Silver (Claire Goose) og teknikeren, Dr. Frankie Wharton (Holly Aird) utfører mange laboratorieanalyser for å komme til bunns i saken. (Foto: BBC)
På dødsleiet tilstår Harry Newman at han er drapsmannen bak 12 uoppklarte og mistenkelige dødsfall. Obduksjonen av Newman avslører at han selv ble tatt av dage. Ble han myrdet på grunn av tilståelsene, og finnes det en fellesnevner bak alle mordene Newman sa han hadde begått?

Når Harry Newman overraskende og uoppfordret tilstår at han er den skyldige i hele 12 uløste saker, står Boyd og hans gruppe overfor en uvanlig og vanskelig sak. Newman har ingen av de typiske personlighetstrekkene som kjennetegner seriemordere. Frankie, teknikeren i Boyds gruppe, fastslår raskt at Newman ble myrdet. Politiet får en vanskelig sak å etterforske.

Londons underverden
Boyds gruppe begynner med å se om det er en forbindelse mellom de 12 personene Newman påstår å ha myrdet. Etterforskningen fører dem tilbake til 1960- og 1970-tallet og forbrytergjengene i Londons underverden. Det viser seg at de 12 var jurymedlemmer i den kjente Miller's Wharf-saken, der en kriminell leder ble dømt til døden for drapet på to politimenn.

Var Newman leid inn for å hevne dødsdommen? Og hvem har motiv for å drepe ham nå – så mange år etter? Den overraskende løsningen skjuler seg i Newmans fortid, som blant annet røper en uvanlig militærkarriere.

Om serien
Det er britisk kvalitetskrim som blir Detektimen utover sommeren. "Waking the Dead", som serien heter på originalspråket, har slått stort an i hjemlandet, med seertall på opptil åtte millioner. Serien ble nominert til Emmy i 2003, og BBC har bestemt seg for å lage flere sesonger av denne nyskapende serien.

Trevor Eve, for tiden aktuell som Velior i storfilmen "Troya", spiller Peter Boyd, leder for en spesialgruppe innen politiet. Gruppen jobber med saker der tekniske fremskritt eller nye opplysninger gjør at etterforskning kan gjenopptas. Foruten Boyd består den nøye sammensatte gruppen av fire medlemmer med hver sin kompetanse.

Etterforskningen fører ofte til at tilsynelatende oppklarte saker tar overraskende vendinger. Men det betyr også at gruppen står overfor nye utfordringer og nye farer når den skyldige fremdeles går løs…


Innkjøpt kriminalserie fra BBC.
Produksjonsår: 2002
Originaltittel: Waking the Dead: Deathwatch
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup 23 04 98 41 (92 01 55 79),

I de viktigste rollene:
Trevor Eve (Peter Boyd), Sue Johnston (Dr. Grace Foley), Holly Aird (Dr. Frankie Wharton), Claire Goose (Mel Silver), Wil Johnson (Spencer Jordan), Howard Gooney (Harry Newman), William Armstrong (Graham Barker), David Ashton (presten Cameron), Adam Leese (Charlie Sutton), Toby Mace (Frank Sutton), David Hemmings (Malcolm Finlay), Warren Mitchell (Edgar Truelove), Steve Weston (Carl Murrell).