Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 31. desember 2005 kl 20.15 Figaros bryllup

Bryllupsløyer fra Nationaltheatret

Greven og hans tjener: Kim Haugen som den dekadente grev Almaviva og Thorbjørn Harr som den snarrådige Figaro. (Foto: Nationaltheatret)
Greven og hans tjener: Kim Haugen som den dekadente grev Almaviva og Thorbjørn Harr som den snarrådige Figaro. (Foto: Nationaltheatret)
Den lekne komedien "Figaros bryllup" med Kim Haugen og Thorbjørn Harr i hovedrollene var Nationaltheatrets storsatsing på hovedscenen i fjor vår. I kveld byr NRK på en sceneoverføring av forestillingen, som ble beskrevet som elegant, humørfylt og velspilt av anmelderne.

"Figaros bryllup" forbindes nok av mange med Mozarts opera, men det er den opprinnelige teaterkomedien, skrevet av Pierre de Beaumarchais i 1778, vi får se på NRK1 nyttårsaften.

Instruktør Kjetil Bang-Hansen og scenograf John Alsaker, duoen bak scenesuksessene "Hvem er Ernest?" og "Festen", har iscenesatt den franske klassikeren for Nationaltheatrets hovedscene. Resultatet er blitt en storslått oppsetning med et topplag av skuespillere, overdådige kostymer og spektakulære sceneskift.

Bryllup med forhindringer
Handlingen i stykket utspiller seg i løpet av et døgn, og kretser rundt forviklingene og intrigene som oppstår når den unge tjeneren Figaro (Thorbjørn Harr) skal gifte seg med kammerpiken Suzanne (Ine Jansen).

Det blir snart klart at det ligger mange hindringer i veien for Figaros og Suzannes lykke. Deres herre og mester, den kåte og dekadente grev Almaviva (Kim Haugen), har nemlig sine egne planer. Han er villig til å la bryllupet stå, men bare på betingelse av at Suzanne tilbringer bryllupsnatten sammen med ham.

Dette vil selvsagt ikke de unge elskende gå med på, men greven har et spesielt kort på hånden: I akutt pengeknipe har Figaro lånt penger av den halvgamle Marceline (Mari Maurstad) og undertegnet et gjeldsbrev der han lover gifte seg med henne dersom pengene ikke blir betalt tilbake. Dette akter greven å benytte seg av for å få det som han vil.

Grevens forsmådde hustru, spilt av Ågot Sendstad, blander seg inn i intrigene, det samme gjør hormonbomben Cherubin (Jan Gunnar Røise) og gartnerens bråmodne datter (Andrea Bræin Hovig). Vi møter også Christian Skolmen som korrupt dommer, Nils Ole Oftebro som forfyllet gartner, Trond Brænne som hevnlysten doktor og Jan Hårstad som pompøs musikklærer. Alle iført overdådige kostymer, masker og parykker.

Komedie av Pierre de Beaumarchais
Tv-overføring fra Nationaltheatrets hovedscene
Regissør: Kjetil Bang-Hansen
Scenografi og kostymer: John-Kristian Alsaker
I rollene: Kim Haugen, Thorbjørn Harr, Ågot Sendstad, Ine Jansen, Mari Maurstad, Trond Brænne, Nils Ole Oftebro, Jan Gunnar Røise, Christian Skolmen, Andrea Bræin Hovig, Jan Hårstad og Lars Wikdahl.
TV-produksjon: NRK Drama
Prosjektleder NRK: Bitte Monn-Iversen
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99