Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 1. november 2008 kl 21.45 Dokumentar: Hold kjeft og syng

Kvinneband mot krig

Hold kjeft og syng: Texas-bandet Dixie Chicks består av Natalie Maines, Emily Robinson og Martie Maguire. (Foto: Cabin Creek Films)
Hold kjeft og syng: Texas-bandet Dixie Chicks består av Natalie Maines, Emily Robinson og Martie Maguire. (Foto: Cabin Creek Films)
Da USA invaderte Irak i 2003, reagerte det populære bandet Dixie Chicks ved å demonstrere fra scenen mot det de mente var en unødvendig handling fra president Bush. Det skulle koste dem dyrt.

Med mer enn 30 millioner solgte album og 13 Grammy-priser, er countrybandet Dixie Chicks fra Texas tidenes mestselgende kvinneband. I mars 2003, rett før invasjonen av Irak, var bandet på toppen av karrieren, og ute på verdensturné.

Sangerinnen Natalie Maines var rystet over den enorme bølgen av anti-amerikanske holdninger de møtte overalt i Europa. Under en konsert i London utbrøt hun spontant: - Vi har noe vi må fortelle dere: Vi er på deres side. Vi vil ikke ha noe av denne krigen, denne volden. Vi skjemmes over at USAs president kommer fra Texas.

Amerikanerne likte det ikke
Det spørs om applausen fra publikum var verdt det, for vel tilbake i USA fikk Dixie Chicks virkelig svi for denne uttalelsen. Den ble klippet og manipulert av media i så stor grad at den til slutt ble et slående symbol på amerikansk anti-amerikanisme.

Høyrepolitikerne ville få bukt med all motstand mot Irak-krigen, og kastet seg ut i en svertekampanje. Flere tusen country-radiostasjoner boikottet Dixie Chicks, og bandet raste nedover på salgslistene.

Snart raste konsertinntektene også. Stilt overfor trusselen om full ruin begynte Dixie Chicks virkelig å lure på hva som egentlig foregikk. Det hele nådde klimaks da Natalie Maines ble truet på livet.

Om filmen
Oscarvinneren Barbara Koople og Cecilia Peck har laget en bemerkelsesverdig dokumentar som viser konflikter mellom følelser og tøff virkelighet, og grensene mellom privatliv og livet som kjendis.

Filmen er et historisk dokument som vitner om omfattende mangel på demokratisk ånd hos mennesker som hevder de er for individuell frihet. Den sier også mye om hvordan musikk brukes politisk og hvordan det skrevne og talte ord tas imot i USA.

Amerikansk dokumentarfilm (2006)
Originaltittel: Shut up and sing
Produsert av Cabin Creek Films (2006)
Med Natalie Maines, Emily Robinson, Martie Maguire, Clayton Allen, Bill B, Paul Beane, CIndi Berger, Barbara Boxer, Aaron Brown, Pat Buchanan, George W. Bush, Randy Carroll, Dick Cheney, Anderson Cooper, Lewis Dicey, Rebecca Haglin, Darlene Kegan, Toby Keith og mange flere
Kontakt programinformasjon: Berit Ekholdt, 23 04 90 51/99 79 77 43
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no