Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 8. februar 2006 kl 19.30 Forbrukerinspektørene

Budsjett til besvær

Kari Asheim har møtt en familie som opplever at SIFO-budsjettet gir en gal beskrivelse av virkeligheten. (Foto: Bjørgli & Bergersen)
Kari Asheim har møtt en familie som opplever at SIFO-budsjettet gir en gal beskrivelse av virkeligheten. (Foto: Bjørgli & Bergersen)
Vet du at det finnes et budsjett som beskriver hvor mye det koster å leve et vanlig liv i Norge? Forbrukerinspektørene ser nærmere på hvor virkelighetsnært dette budsjettet faktisk er. I tillegg skal det handle om eierskifteforsikring.

Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) står bak budsjettet, som betyr mye for manges økonomi. Det blir for eksempel brukt av bankene når de regner ut hvor mye du kan få i lån og til beregning av barnebidraget.

Ikke realistisk
Problemet er at SIFO-budsjettet ikke gir et realistisk bilde av hva det koster å leve i Norge i dag. Budsjettet tar nemlig ikke høyde for helt nødvendige utgifter som bursdager, julegaver og ferier. Forbrukerinspektør Kari Asheim har møtt en familie i Bergen som ikke har råd til godteposer når barnet deres skal feire bursdag.

Eierskifteforsikring
Forbrukerinspektørene ser også nærmere på eierskifteforsikring. For hvem er det lønnsomt med en slik forsikring, og hvor vanskelig er det å få penger fra selskapene som tilbyr den?

Egenprodusert magasin fra NRK Fakta
Programledere: Kari Asheim, Elisabet Grøndahl, Marit Evertsen Grimstad og Snorre Tønset
Prosjektleder: Jan Terje Østerberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252

Vises også i Nett-TV.LENKER
  • Les mer: