Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 2. april 2006 kl 21.10 Hovedscenen: Softly, as I leave you

Léon og Lightfoot på Den Norske Opera

Ingrid Lorentzen i
Ingrid Lorentzen i "Softly, as I leave you" på Den Norske Opera. (Foto: Erik Berg, DNO)
La det gå gjetord om denne indrefileten av en opplevelse, var oppfordringen fra Aftenpostens anmelder da denne ballettforestillingen gikk på DNO sist høst. Og det er sjelden kost når ballett trekker fulle hus hos oss. På plakaten sto "Softly, as I leave you" ved koreografene Paul Lightfoot og Sol León, med Nasjonalballetten.

Paul Lightfoot og Sol León hadde innstudert stoffet med Nasjonalballetten, og sammen med DNOs øvrige stab leverte de en nærmest visjonær ballettforestilling. De to var også ansvarlige for scenografien og de anatomisk poengterte kostymene.

Dirigent-legenden Celibidache
"Hovedscenen" viser også en unik dokumentar om den rumensk-fødte tyske dirigenten Sergiu Celibidache (1912 – 1996), kjent både for sin perfeksjonisme, sine gjentatte orkesterprøver og sin motstand mot innspilt musikk.

Dokumentaren med Celibidache er fra en lang og intens orkesterprøve der han gjennomgår Anton Bruckners Symfoni nr. 9, med München-filharmonien som han ble sjefdirigent for i 1979. Opptaket er fra 1991, og er aldri før vist på fjernsyn.

Celibidache regnes som en av det forrige århundrets største dirigenter, og hans temperament og skarpe tunge er viden kjent. I dette programmet følger vi ham også til St. Florian ved Linz i Østerrike hvor Bruckner er gravlagt. Her reflekterer Celibidache over Bruckners personlighet og særtrekk.

Egenprodusert ballettprogram fra NRK Kultur (2006)
Programleder: Arild Erikstad
Prosjektleder: Erik Conders
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57