Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 25. juni 2006 kl 19.55 Herskapelig

Gode naboer

Programleder Toppen Bech viser rundt på herskapelige steder (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Programleder Toppen Bech viser rundt på herskapelige steder (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Lennartsfors er en svensk bygd rett over grensen, i Värmland, ikke langt fra Halden. Det er ingenting bemerkelsesverdig ved selve stedet, bortsett fra at det skjuler en skatt av en herregård. Her bor interiørarkitekt og malerinne Pia Dann. Hun er opprinnelig dansk, gift norsk, men har nå gjort svenske av seg. Toppen Bech og hennes redaksjon er hjertelig velkommen.

Lennartsfors kan skilte med rundt 350 innbyggere. Hvem skulle trodd at stedet også hadde en av Värmlands fineste herregårder, med egen brygge og strandlinje? Dalsland kanal medførte mye samarbeid via vannveien til Norge. Den siste tiden har dessverre Lennartsfors blitt mer av en sovende idyll. Husets nåværende beboere har derimot en svært spennende historie.

Krigen
Husets eier er Pia Villefrance Dann – mellomnavnet forklares med franske aner på morssiden. Kjærligheten brakte henne siden til Norge, men for noen år siden fikk hun en unik mulighet til å kjøpe bygningen. Norsk hverdagsliv ble oppgitt til fordel for svensk herregårdstilværelse.

Dora Ek er den andre beboeren. Under krigen måtte hun foreta en dramatisk flukt over grensen, en flukt som blant annet inkluderte en overnatting hos revystjernen Lalla Carlsen. Flukten brakte henne etter hvert til Lennartsfors, der Toppen nå altså er på besøk under langt hyggeligere omstendigheter. Hun blir sogar ønsket velkommen med champagne i "landskapsrommet", et stort luftig rom med landskapsmalerier direkte på veggen.

Fornemt besøk
Bruksherregården ble bygget i 1842, ca 100 år etter at sagbruk og kvern ble etablert. Det var Lennart Uggla, som fikk såkalte jernverksprivilegier, som lot huset bygge. Den godeste Lennart er, som man kanskje kan forestille seg, også opphavet til stedsnavnet. Han var ikke snauere enn at han lot den fornemme orangeri-tradisjonen videreføres på det som tidligere var en husmannsplass. I dag er den frodige hagen en fryd for øyet, og når det regner, er den i tillegg en fryd for nesen på grunn av duftene fra de mange lavendel- og timianbuskene.

Fra den store terrassen kan man beundre solnedgangen over vannet, før man kryper til sengs i himmelsengene i gjesterommet. Her er veggene kledd i tekstil, med motiver fra den kinesiske paviljongen på Dronningholm slott. Er det litt hustrig ute, kan man alltids fyre opp i de praktfulle blåhvite svenskeovnene. Mer herskapelig blir det ikke.

- Huset liker meg, og jeg liker huset, sier vertinne Pia Dann. Toppen Bech har ingen problemer med å forstå hvorfor.

Om serien
Herskapelig er en opplevelsesserie for alle som er interessert i kulturhistorie, estetikk, hus, hage, storgårder og herregårder. Med Toppen Bech som cicerone åpnes dører til en verden de færreste ante eksisterte – i hvert fall ikke i Norge.

Programmet er sendt tidligere.

NRK Underholdningsavdelingen
Programleder: Toppen Bech
Produksjonsleder: Berit Ruud Bekken
Pressekontakt Håkon M. Sverdrup , 23 04 98 41 (92 01 55 79