Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 18. mars 2000 kl 22.30 Fakta på lørdag: MacIntyre - BBCs hemmelige agent: Hooligans

Fakta på lørdag: MacIntyre - BBCs hemmel


NRK1 Lørdag 18. mars kl 22.30
Fakta på lørdag: MacIntyre - BBcs hemmelige agent i Hooligans

Skremmende om fotballvold

Det ble et svare rabalder i moteverdenen da den britiske tv-reporteren Donald MacIntyre for en tid siden avslørte råttenskapen og overgrepene i miljøet rundt de unge damene. Ved hjelp av skjulte kameraer og fordekt agentvirksomhet har MacIntyre igjen slått til, og denne gangen er det den aggressive fansen på fotballtribunen som blir tatt med buksene nede.

Det er blitt BBC-reporterens varemerke at han infiltrerer lysskye miljøer, bygger opp et tillitsforhold til sentrale personer, for så i neste omgang avsløre djevelskapen med skjulte kameraer. Det blir nok lenge til MacIntyre igjen drister seg inn på en tribune.

Kanskje det viktigste i kveldens dokumentar er påvisningen av at tribunevold og opptøyer etter en kamp er forhåndsplanlagt! Slagsmålene og mobbingen er altså ikke utslag av spontan skuffelse eller alkoholisk delirium. Aksjonene er organisert av personer som åpenbart trives best når man i flokk mishandler andre mennesker.

For å komme trygt inn i slike betente miljøer arbeider MacIntyre like møysommelig som en sosialantropolog. Han velger ut en del nøkkelpersoner og bygger forsiktig opp en kameratslig tone. I denne omgangen gikk han så langt som til å la seg tatovere for å bekrefte sin tilhørighet i gjengen. Det er særlig hooligans knyttet til London-klubben Chelsea som blir avslørt som voldelig ramp.

Da det var tid for avsløringer, leide han en flott Mercedes for å imponere sine nye venner. Det de imidlertid ikke visste, var at bilen var stappfulle av mikrofoner og kameraer. Da varte det ikke lenge før pralende utsagn om vold og mishandling dominerte opptakene. Til de skjulte kameraene blir det skrytt av hvordan man skjærer opp halsen på en politimann og hvordan man best slår ned en tilskuer med jernstang.

Fotballen som underholdning kommer i annen rekke. Det er volden som tiltrekker rampen. Det viser seg at det ikke bare er tapere og arbeidsledige som slutter seg til banden. Programmet viser at de fleste er i full jobb, noen av dem driver til og med egne firmaer. Det påvises også forbindelser til ekstremt høyreorienterte miljøer, spesielt til terrorgruppen Combat 18.

De fleste av lederne blant råtassene er vel kjente av politiet fra før. Mange av dem har lange fengselsstraffer bak seg. Man kan saktens spørre hva som gjør at unge mennesker blir fristet til å være med i et slikt miljø.

NRK1 lørdag kl 22.30

Bilde
1. Den britiske tv- reporteren Donald MacIntyre avslørte for en tid siden råttenskapen og overgrepene i miljøet rundt de unge damene.

2. Donald MacIntyre slått til igjen, og denne gangen er det den aggressive fansen på fotballtribunen som blir tatt med buksene nede.

Britisk dokumentar. Produsent: BBC Worldwide. Reporter: Donald MacIntyre.
Fjernsynets informasjonsavdeling, tlf. 23 04 78 46