Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 2. januar 2003 kl 14.30 Migrapolis: Årskavalkade

Flerkulturelle minner

Ungdom på Holmlia lager sitt eget språk – en blanding av arabisk, persisk, urdu og andre språk. (NRK-foto)
Ungdom på Holmlia lager sitt eget språk – en blanding av arabisk, persisk, urdu og andre språk. (NRK-foto)
Hva husker du best fra årets Migrapolis? Ungdommene fra Holmlia som krangler om hvem som har det beste blandingsspråket ? Eller den vietnamesiske bestemoren som velsigner sitt månedsgamle barnebarn ved å takke hans 13 himmelske leger og 12 himmelske jordmødre?

Enten du har sett dem før eller ikke, har du sjansen i romjulen. 26.desember på NRK2 med reprise 2. januar på NRK1 blir det gjensyn med noen av høydepunktene fra årets Migrapolis. Det blir møter med overraskende mennesker og spennende miljøer. Dessuten treffer du NRKs mest særpregede reportergruppe – journalister født i Hanoi, Jaffna, Alabama , Bangkok, Da Nang, Lørenskog og Oslo - som alle ser det som sin viktigste og morsomste oppgave å lage gode reportasjer om det moderne Norge.

Skikkelig schpa på Holmlia
Reporter Lotten Christiansen har tatt turen til Holmlia for å forsøke å knekke noen koder. Holmlia er en bydel i Oslo der det bor folk med bakgrunn fra 120 land, og ungdom her lager et nytt språk med norsk blandet opp med arabisk, persisk, urdu og andre språk. Dette hemmelige språket bruker ungdommene blant annet for å ekskludere foreldre og lærere og skape et samhold blant dem som kan kodene. Da vi besøkte Holmlia, havnet vi i en engasjert diskusjon om opprinnelsen til ordene de bruker.

Vietnamesisk månedsdag
Da Linda Pham og Phong Ngoc The Hoang ble foreldre, var det naturlig å følge vietnamesiske tradisjoner. Der feirer man sine nyfødte akkurat en måned etter at de er kommet til verden. Etter gammel skikk takker man da for at barnet har overlevd de første fire ukene. Dagen er også valgt fordi moren vanligvis er kommet til hektene igjen og kan delta i feiringen og spise festmat. Bestemødrene er sentrale i denne seremonien, og ofringen til de himmelske legene og jordmødrene er en del av ritualet. Reporter Thanh-Tam Ngo er vår kjentmann under feiringen.

Dette er to av reportasjene vi får et gjensyn med i årskavalkaden.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Marianne Mikkelsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83