Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 11. juli 2005 kl 20.25 Faktor: Operabonden

Synger arier i fjøset

Petter Simonsen er både operasanger og bonde. (Foto: Svein Roger Ivarsen, Relevant Kommunikasjon AS)
Petter Simonsen er både operasanger og bonde. (Foto: Svein Roger Ivarsen, Relevant Kommunikasjon AS)
Han er stjerne på operascenen, men også en av landets dyktigste bønder. Petter Simonsen (31) fra Aurskog-Høland gav for fire år siden avkall på fast jobb og en lovende karriere som tenor ved Den Norske Opera for å overta familiegården på Østre Pavestad i Akershus.

- Det kan nok bli en arie eller to innimellom for buskapen i fjøset. Jeg tror de har godt av det, smiler den unge bonden.

Synger fortsatt
Mellom onnene på gården får han fortsatt tid til å være aktiv både på operascenen og som konsertsanger. Det siste året har han blant annet opptrådt på operaen i Kristiansund. Men akkurat nå er det våronn og dyr på beite som tar det meste av hverdagen.

- Jeg angrer vel ikke på den avgjørelsen, sier Petter Simonsen om karrierebyttet. – Men sangen har jeg alltid med meg, og heldigvis har jeg fått sjansen til å fortsette operakarrieren litt på si.

Pris for godt dyrehold
Sammen med faren driver Petter Simonsen gården basert på økologisk gårdsdrift, og for to år siden fikk de den ettertraktede Dagrosprisen. Det er den høyeste utmerkelsen en norsk bonde kan få for godt dyrehold, og en pris som forplikter.

– Som bønder har vi et stort ansvar, sier Petter Simonsen. – Det er et ansvar både i forhold til dem som skal kjøpe produktene fra gården, og i forhold til den naturen vi er en del av. Og passer vi på disse tingene, blir det mye triveligere for oss som driver jordbruk også.

Programmet er sendt tidligere.

Innkjøpt norsk dokumentarprogram (2005)
Regi: Svein Rune Nyland
Produsent Relevant Kommunikasjon AS
Redaktør: Oddbjørn Rosnes, tlf 47 81 54 58
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Vises også i Nett-TV