Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 7. april 2009 kl 20.05 Minner

Portrett av et ekteskap

Brit og Nils-Kristian Solsrud med barna i 1957. Etter at Brit fikk diagnosen Alzheimer, forsøker Nils-Kristian å holde fast ved livet deres gjennom livslange minner. (Foto: Privat)
Brit og Nils-Kristian Solsrud med barna i 1957. Etter at Brit fikk diagnosen Alzheimer, forsøker Nils-Kristian å holde fast ved livet deres gjennom livslange minner. (Foto: Privat)
"Minner" er en poetisk dokumentar om den gripende historien til ekteparet Brit og Nils-Kristian Solsrud. De så fram til pensjonisttilværelsen sammen, men livet tok en brå vending da Brit fikk diagnosen Alzheimers sykdom.

Brit og Nils-Kristian Solsrud har vært gift i over 50 år. I 2003 fikk Brit diagnosen Alzheimers sykdom. Til tross for at hun mer og mer mister taket i nåtiden, prøver Nils Kristian å holde fast på identiteten deres som par, gjennom minnene.

Ekteparet er villig til å vise både kampen og årsaken til at man fortsetter å kjempe for forholdet. De to har filmet hverandre mye, både med smalfilm og video i årenes løp. Som publikum får vi være med på reisen tilbake i minnene, samtidig som vi opplever at Brit blir mer og mer borte for Nils-Kristian.

Før og nå
Nils-Kristian sier han sørger over Brit. Han prøver å lokke frem minnene i henne, på et vis er det minnene som holder forholdet og ham selv oppe. I små glimt kan han se Brit slik som hun var. De gjør hyggelige ting sammen. Han danser med henne og de går turer sammen. Samtidig må han slåss med henne for å få henne til å skifte underbukse.

I filmen ser vi at Brit og Nils-Kristian reiser til Hvitsten, deres sommerparadis. Brit har hatt alle sine barndoms somre i det vesle hvite huset. Nils-Kristian dekker på bordet, skjenker i hvitvin. Alt er som før, tilsynelatende. Han får Brit til å huske de fine dagene på Hvitsten.

På smalfilmopptakene fra Hvitsten er hagen og huset alltid fylt av mennesker og liv. Etterpå forteller Nils-Kristian at hele turen ble en nedtur for Brit. Det var ikke huset på Hvitsten Brit hadde savnet, det var menneskene hun hadde hatt rundt seg. For Nils-Kristian betyr dette at han har mistet enda en liten bit av den Brit han kjenner.

Holder sammen
Hva er det som får et ektepar til å holde sammen et helt liv? Filmen prøver å se etter det som er sterkere enn motstanden de møter. Er det mulig å ha hele livet og samlivet som perspektiv når man vet at de siste årene sammen blir så annerledes enn en hadde tenkt?

Historien om ekteparet Brit og Nils-Kristian Solsrud blir fortalt ved hjelp av familiebilder, animasjon, smalfilmopptak frå ungdomstiden og nære dokumentariske scener frå livet nå. Filmens produsent er Lise Fearnley i Mikrofilm, et produksjonsselskap og animasjonsstudio kjent blant annet for Oscar-vinneren "Den danske poeten".

Norsk dokumentar (2009)
Regissør: Liv Berit Gilberg
Produsent: Lise Fearnley, Mikrofilm AS
Prosjektleder NRK: Cathrine Wik
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900