Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 7. august 2004 kl 22.10 Fakta på lørdag: Lekene i Olympia

OL år 400 f. Kr.

Den greske guden Apollo innstiftet idrettslekene i Olympia – her Apollontemplet i Delfi.
Den greske guden Apollo innstiftet idrettslekene i Olympia – her Apollontemplet i Delfi.
Bli med 24 århundrer tilbake i tid, til oldtidens idrettskonkurranser i Olympia i Hellas. En gruppe utvalgte unge atleter fra deltakernasjonene i årets OL er plukket ut til å trene og konkurrere på samme måte som deltakerne gjorde i lekene i Olympia i Hellas for 2400 år siden.

I omgivelser fra den gang skal idrettsfolkene tevle i kappløp, spyd, diskos, bryting og femkamp. Gjennom to måneder er de blitt drillet av en trener og en historiker slik at alle detaljer kjent fra de opprinnelige lekene i Olympia blir gjenskapt så nøyaktig som mulig.

Tevlet med handikap
De fleste av oss kjenner til at oldtidens løpere tevlet barfot, men visste du at lengdehopperne måtte ha på seg tyngende lodd eller at løperne måtte bære våpen? Deltakerne i de rekonstruerte lekene må vær så god gjøre det samme.

Etter to måneder med forberedelser møtes de i Olympia, berømt for sitt Apollontempel med orakelet. Her får de vise sine nye kunster, på en idrettsplass modellert etter oldtidens greske gymnasium.

Spartansk
Og her intensiveres treningen: Deltakerne må levere inn alle sine personlige eiendeler og moderne klær. De må kle seg i tunika og underlegge seg spartanske og strenge leveregler. Ingen strøm, kun en teltduk å krype under, sparsomme måltider og intet oppvarmet vann.

Etter ti dager med intens trening kommer lagene sammen på stadion hvor dommerne venter, trompetene lyder og publikum er kledd i kostymer fra oldtiden.

To konkurransedager følger, der vinnerne tiljubles som helter.

Vi følger også med dagens atleter når de får en grundig innføring i historien til de opprinnelige olympiske lekene. Det blir besøk til en rekonstruert oldtidsvilla i Kerylos og idrettsfolkene blir tatt med overalt i Olympia.

Fransk dokumentar (2004)
Originaltittel: The Champions of Olympia
Produsert av: Gedeon Programmes
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57