Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 30. juni 2001 kl 22.05 Fakta på lørdag: Oslo-Beijing på sykkel

En roadmovie på sykkelhjul

Et sted i Sibir treffer sykkellaget eventyreren Valentine med sin amfibiebil og drømmen om å nå Nordpolen i luftballong. (Foto: Vesterholt Film)
Et sted i Sibir treffer sykkellaget eventyreren Valentine med sin amfibiebil og drømmen om å nå Nordpolen i luftballong. (Foto: Vesterholt Film)
Som gutt satt Thor Haraldsen i Oslo og drømte om å sykle til Kina. 40 år senere kom han seg endelig i vei. Sammen med de to andre norske langdistansesyklistene, Per Arne Aaslund og Øyvind Tofte, trosset Haraldsen regn og søle, hete, bratte bakker og uendelige grusveier. Han fikk noen ubetalelige opplevelser som lønn, med overveldende mottakelser over alt hvor de kom.

I mange år var det umulig å realisere drømmen om å sykle til Beijing fra Oslo. Sovjetunionen var lukket. Men sommeren 2000 hadde Thor Haraldsen (i dag 52 år) planene klare.

Uforlignelige opplevelser
Dokumentaren i ”Fakta på lørdag” er tilrettelagt og filmet av dansken Kenneth Sorento Dichmann og tar oss med til steder og mennesker som sjelden blir vist på tv og film.

Den 1100 mil lange veien går gjennom Russland, med uforlignelige opplevelser blant hardhauser i Sibir og bønder i Nord-Kina. 105 dager tok turen fram til Den himmelske freds plass.

Etter å ha tråkket seg gjennom det gamle Russland, når sykkeltrioen det legendariske Sibir, ennå nokså uutforsket av vesterlendinger. Her oppsøker de det ukjente. De møter Valentine som har bygget et amfibiekjøretøy og drømmer om å nå Nordpolen i luftballong, Konstantin som drømmer om at få tsardømmet tilbake på Russlands trone, Jevgenij som arbeider som cowboy og elsker det, og Nikolaj, 69 år gammel, som i 17-årsalder ble dømt til 7 år i Gulag fordi han hadde satt spørsmålstegn ved en lærers påstand om at Sovjet var verdens beste land.

Punkterer 70 ganger
De tre sover i en flyktningeleir, på et barnehjem, hos hjertevarme bønder i en sibirsk landsby.
De tar solbad på Bajkalsjøen, verdens største ferskvannssjø, i dag så ren at man kan drikke av den. De spiser lunsj med mongolske bønder i Nord-Kina, og de sykler seg vill i en kinesisk storby.

De punkterer 70 ganger, får problemer med mage og knær og krangler i blant om avstanden til Beijing og lengden på dagsetappene.

Nå er drømmen gått i oppfyllelse – strabasene er omsatt til minner!

Produksjon: Vesterholt Film & TV i samarbeid med DR TV og NRK
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
1. Et sted i Sibir treffer sykkellaget eventyreren Valentine med sin amfibiebil og drømmen om å nå Nordpolen i luftballong. (Foto: Vesterholt Film)

2. På kjøretøyet skal storfolk kjennes…nordmann til høyre, kineser til venstre. (Foto: Vesterholt Film)

3. Det norske sykkellaget ved den kinesiske mur. (Foto: Vesterholt Film)

4. Det norske sykkellaget på den kinesiske mur sommeren 2000. (Foto: Vesterholt Film)