Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 1. juli 2003 kl 19.30 Grønn glede: Ut i naturens hage

Norges mest bereiste landskapsarkitekt

Mette Stensholt Schau fortsetter å gi seerne grønne gleder i sommer (Foto: Kristin Elisabeth Svensen)
Mette Stensholt Schau fortsetter å gi seerne grønne gleder i sommer (Foto: Kristin Elisabeth Svensen)
Vi skal inn i en rund hage og en firkantet hage. Begge finner vi på Stange gård i Ramnes i Vestfold. Det er farsgården til Rainer Stange, Norges kanskje mest bereiste landskapsarkitekt. Vi skal også til en helt spesiell hage i Malvik ved Trondheimsfjorden.

Læretiden hadde Stange i Versailles slottshage. Seneste storoppdrag, sammen med Snøhetta, var parken rundt biblioteket i Alexandria i Egypt. Om noen år er det operaen i Bjørvika han skal konsentrere seg om.

Lokale vekster
Rainer Stange har en filosofi om at i hagen skal man ta lokale hensyn. Lokale vekster er med på å fortelle en historie, og dessuten klarer de klimaet aller best. Derfor ble det en snurrende, middelaldersk labyrint av 1177 grantrær - til minne om slaget på Re som foregikk nettopp her og nettopp i 1177.

Ved siden av finner vi 30 ulike epletrær fra gårdene i Ramnes. De står på geledd i den mer firkantede delen av hagen. Men når det først er laget en norsk og trygg vegg mot nord, så er det plutselig klima og rom for små overraskelser i det grønne. Hva er innerst i labyrinten, for eksempel…?

Praktfull pion
Pion er kandidaten i kåringen av Norges nasjonalhageplante denne gangen. - Og på Stange gård fant vi den mest praktfulle kinesiske trepionen vi noen sinne har sett, sier programleder Mette Stensholt Schau.

Verdensrekord i salatlaging
Familien Barstow Stoupe i Malvik ved Trondheimsfjorden har satt uoffisiell verdensrekord i salatlaging. Vi snuser i salatbollen og lurer på om vertskapet også i dag byr på 363 spiselige sorter i salaten – alle dyrket i hagen.

I denne spesielle hagen finner du alt fra grønnsaker, frukt og bær til blomster i alle regnbuens farger. Den store samlingen urter og nyttevekster teller rundt 1200 sorter. Det kan vi kalle grønn glede!

Om "Grønn glede"
I år som i fjor er programlederen Mette Stensholt Schau og gartneren Dag Arneson parhester i "Grønn glede", og også denne gangen er den populære hageserien et flermedialt prosjekt. Og "Grønn glede" er virkelig populær hos seerne. I snitt har serien hatt 616 000 seere hittil i år, med en foreløpig topp tirsdag 3. juni. Da hadde programmet hele 670 000 seere. Til sammenligning hadde serien et gjennomsnittlig seerantall på 450 000 i fjor.

I år er det Nitimen/Reiseradioen som er stedet for "Grønn glede" i radioen. Mette og Dag har siden 18. mars blant annet levert ukentlige innslag til Nitimen, og skal fortsette med det til rundt 15. juli.

Dessuten skal Norges nasjonalblomst kåres. Åtte hageblomster blir presentert i hvert sitt fjernsynsprogram fra og med det første programmet 20. mai. Seere og Nitime-/Reiseradiolyttere kan stemme fram en vinner som blir presentert i Reiseradioen 16. juli – dagen etter siste fjernsynsprogram.

Nett og bok
Nettsiden (www.nrk.no/hage) er oppe så lenge det er radiosendinger. Både bilder, lyd og klipp fra tv skal legges ut på sidene fortløpende. Fra sidene er det også mulig å spørre fagpersoner fra Hageselskapet om hjelp. Etter serien i fjor fikk Mette Stensholt Schau i oppdrag å skrive bok. Boka "Grønn glede" kom ut i mars i år.

Egenprodusert naturprogram
Programleder: Mette Stensholt Schau, tlf: 41 10 51 45
Prosjektleder: Harald Reitan
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83LENKER
  • www.nrk.no/hage