Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 18. september 2001 kl 19.30 Flukten til solen

Et år under Benidorms sol

Benidorm – et syn verd – og nå også gjenstand for en fjernsynsserie. (NRK-foto)
Benidorm – et syn verd – og nå også gjenstand for en fjernsynsserie. (NRK-foto)
”Bare gale hunder og engelskmenn soler seg midt på da´n,” sang Noël Coward om sine landsmenn og deres lengsel etter sol (”Mad Dogs and Englishmen”). BBC går i en dokumentarserie tett inn på britenes gjøren og laden i den spanske badebyen Benidorm – gjennom et helt år.

Også engelskmenn søker sol og varme i Syden. I dokumentarserien ”Flukten til solen” følger vi livet til en del briter som reiser for kortere eller lengre tid til det solfylte Spania. I åtte program skal vi være med å dele deres opplevelser – på godt og vondt. ”Flukten til solen” går hardere til verks enn reiselivsprogrammene du hittil har sett. ”Flukten til solen” følger ikke den slagne landevei.

3 millioner på ett sted
Hvert år stålsetter Benidorms egentlige innbyggere seg foran høysesongen. Hver sommer mottar de ikke mindre enn tre millioner turister. Bade- og skyskraperbyen Benidorm på Costa Blanca er Spanias turistmål nr.1. I dokumentarserien ”Flukten til solen” blander vi oss med byens fastboende og med turistene i løpet av et år.

Traumer og triumfer
Vi får innblikk i de personlige historiene til folk – både traumene, triumfene og tragediene.

Strandliv, natteliv, sjøliv – gjennom de åtte episodene tas vi med bak reisekatalogenes glansbilder av Benidorm og får se hvordan folk egentlig har det. Mannen på hjørnet tar oss med på pubene, klubbene og hotellene og viser oss sider av livet i denne maurtuen av en by.

Her er de som bare er på jakt etter fornøyelser, de som forspiser seg, drikker for mye, krangler, treffer venner, forelsker seg etc. Men også de som forelsker seg i Benidorm ved første kontakt og aldri reiser hjem igjen. Noen vil satse alt de har for å starte et nytt liv i Benidorm, og kanskje finner de et livsgrunnlag under en fremmed sol. Men er det verdt det?

Svindel og dop
Med så mye penger av alle slags valører i omløp innbyr Benidorm til økonomisk kriminalitet. Forkledd og under falsk navn skrider BBC-reporterne til verket for å avdekke lureriet og de mest opplagte fellene turistene faller i. Skjulte kameraer avdekker også tøffere kriminalitet, som timeshare-haier i aksjon, skumle barer der bedøvende gass blir brukt og steder der det pushes dop.

Dokumentarserie
Originaltittel: Escape to the Sun
Produsent: BBC Worldwide
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
Benidorm – et syn verd – og nå også gjenstand for en fjernsynsserie. (NRK-foto)