Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 28. januar 1999 kl 20.05 Matador

Matador (t)

NRK1 torsdag 28. januar kl 20.05
Matador (4:32)

Elisabeth ut av skyggen
Elisabeth Friis (Helle Virkner), den ugifte søsteren til bankdirektørens kone, frister en tilværelse som anonym \"skyggetante\" i hjemmet til familien Varnæs.
Elisabeths jobb er å ta seg av barna til sin sarte søster Maude og ivareta andre huslige plikter i det varnæs\'ke hjem.
Men så kommer en fremmed til Korsebæk. Det er Kristen, den yngre broren til innflytteren Mads Andersen-Skjern. Til familiens store bestyrtelse skal møtet med Kristen komme til å vekke et ønske hos Elisabeth om et eget liv og -bringe henne ut av skyggetilværelsen.

Helle Virkner
Helle Virkner (f. 1925) som spiller Elisabeth, er en av Danmarks mest folkekjære skuespillere. I 1944, da hun var 19 år, medvirket hun i hele fire filmer, og siden har hun spilt et utall roller både på film og teater.
Også privat har Helle Virkner vært mye i søkelyset, ikke minst gjennom sitt tidligere ekteskap med statsminister Jens Otto Krag. Hun har selv hatt flere politiske verv for Socialdemokratiet. I sine memoarer, bestselgeren \"Hils fra mig og Kongen\" (1994) og oppfølgeren \"Billeder fra mit liv\" har hun fortalt om sitt begivenhetsrike liv som skuespiller, statsministerfrue og politiker.

Om serien
32 torsdager skal tidenes største danske dramasuksess igjen rulle over norske tv-skjermer. \"Matador\" har en ubestridt posisjon som serien over alle serier i nordisk fjernsynshistorie. Dette var tv-serien som hadde alt - en perlerekke av skuespillere, en spennende historie, et fargerikt persongalleri og en tidsekte miljøskildring.
Også her hjemme ble serien mektig populær både blant kritikere og tv-seere da den gikk på NRK i 1987, ni år etter premieren i hjemlandet.
Handlingen er lagt til den oppdiktede småbyen Korsebæk og spenner over nesten 20 år, fra 1929 til 1947. I løpet denne krøniken skal vi oppleve kriseårene på 30-tallet, økonomisk og politisk kamp, nazismens framvekst, krig og okkupasjon og til slutt fred og ny vekst - alt som et bakteppe for beretningen om menneskene i den klassedelte og nokså provinsielle byen Korsebæk.
Lise Nørgaard (f. 1917) er kvinnen bak ideen til \"Matador\", og hun har også skrevet de fleste av episodene i serien. Det skal være hennes hjemby, Roskilde, som har tjent som modell for Korsebæk.
NRK1 torsdag kl 20.05

Bilde (elektronisk via NTB/Data-tv/Internett)
Møtet med Kristen Skjern (Jesper Langberg) bringer Elisabeth (Helle Virkner) ut av skyggetilværelsen.

Dansk tv-serie i 32 deler en idé av Lise Nørgaard
Tidligere sendt i NRK 1.10.87 - 24.3.88 (24 deler)
Regi: Erik Balling
Med bl.a. Jørgen Buckhøj, Buster Larsen, Lily Broberg, Ghita Nørby, Holger Juul Hansen, Malene Schwartz og Helle Virkner
Produksjon: DR
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Helene Amlie, 23 04 77 51