Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 15. mai 2000 kl 19.30 Puls

Puls (ttv)

NRK1 mandag 15. mai kl 19.30
Puls

Den lammende skrekken

Hjertet banker fortere, du føler deg uvel og redd. De aller fleste av oss har noe som skremmer oss, noe vi helst unngår, enten det er edderkopper, trange rom, store forsamlinger eller fugler. Noen klarer å sette ord på hvorfor de er redde, andre har ingen anelse om hvor frykten kommer fra.

I kveld snakker programleder Helene Sandvig med Puls\' huspsykiater Finn Skårderud om fobier og hvordan du kan bli kvitt dem. Helene har selv fugleskrekk.

I tillegg til fobier tar kveldens Puls opp saker som omhandler Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) og hvordan lindre hodepine med bare hendene.

Kampen mot NPE
NPE ble opprettet i 1988 for å gjøre det enklere for deg og meg å få erstatning hvis vi blir skadet etter feilbehandling. Problemet er bare at mange opplever NPE som en motstander heller enn en medspiller.

I kveld får vi møte 6 år gamle Per som ble alvorlig skadet under fødselen og vil være avhengig av hjelp resten av livet. I 1997 fikk familien Loennechen Oftedal medhold i at fødselsskaden var et resultat av feilbehandling. I dag, tre år etter, kjemper Pers foreldre fremdeles mot NPE for å få erstatningssummen de mener sønnen trenger for å få et verdig liv. Flere erstatningsadvokater er sterkt kritiske til hvordan ordningen fungerer.

Bli kvitt hodepinen med bare hendene
Den sitter ofte som et skudd. Gjerne etter en stressende dag på jobben eller i perioder hvor du har altfor mye å tenke på. Spenningshodepine er ikke farlig, men det gjør vondt, fryktelig vondt. Før du griper til smertestillende så er det en idé å prøve å bli kvitt hodepinen ved egen hjelp. Akupunktør og fysioterapeut Gaute Mehl viser deg hvordan du kan gjøre deg selv bedre med bare hendene.

NRK1 mandag kl 19.30

Helene Sandvig i Puls har fugleskrekk! Tema i dag er blant annet fobier. (Foto: NRK)


Egenprodusert faktaprogram
Programleder: Helene Sandvig
Prosjektleder: Lars Kise
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23048956