Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 4. desember 2008 kl 22.30 Berserk gjennom Nordvestpassasjen

Gjenerobrer norsk land

Berserk gjennom nordvestpassasjen (5): Berserkene har kommet til den farligste strekningen på ekspedisjonen – den beryktede Helvetesporten. (Foto: wildvikings.com/NRK)
Berserk gjennom nordvestpassasjen (5): Berserkene har kommet til den farligste strekningen på ekspedisjonen – den beryktede Helvetesporten. (Foto: wildvikings.com/NRK)
Kaptein Jarle Andhøy setter kursen mot Gåsefjorden der Fram lå innefrosset i to år. Nå skal berserkene gjenerobre norsk land i Canada.

Otto Sverdrup-øyene ble oppdaget, kartlagt og annektert i den norske kongens navn under den andre Fram-ekspedisjonen. Kravet ble aldri fulgt opp av norske myndigheter, så nå tar berserkene saken i egne hender.

Helvetesporten
Berserk har kommet til den farligste delen av ekspedisjonen. Foran dem ligger et 70 kilometer langt sund, som har fått navnet Helvetesporten. Selv Otto Sverdrup måtte gjøre vendereis her etter å ha kjempet mot isen i flere uker. Men det skremmer ikke berserkene. Klarer de å passere Helvetesporten, er mannskapet sikret en plass i historiebøkene. Ingen seilbåt har før seilt så langt nord i Nordvestpassasjen.

Men det er ikke bare de farlige ismassene som truer Berserkekspedisjonen. Ut av tåka kommer plutselig den kanadiske kystvakten til syne, og mannskapet må skjule skipskokken Fredrik Juell. Han befinner seg ulovlig i landet etter at kanadiske myndigheter deporterte han, mistenkt for å være et medlem av Hells Angels. Blir Fredrik funnet om bord i Berserk, blir hele mannskapet arrestert og ekspedisjonen vil få en brå slutt.

Norsk polarhistorie
Kaptein Jarle Andhøy skal seile i kjølvannet til Amundsen gjennom den beryktede Nordvestpassasjen. Med et uerfarent mannskap og en båt funnet på skarphaugen i Puerto Rico skal han skrive norsk polarhistorie. Ingen norsk seilbåt har klart å seile gjennom Nordvestpassasjen siden Roald Amundsen gjennomførte ekspedisjonen med skuta Gjøa i 1906.

Nordvestpassasjen er snarveien til Asia, en sjørute som går fra Atlanterhavet til Stillehavet via de arktiske øygruppene i Nord-Canada. Passasjen er regnet som en av de farligste og vanskeligste ekspedisjonene i polare strøk på grunn av sine plutselige stormer, enorme kulde og truende skruis. Med en gjeng bulkete sønner av Norge, legger kaptein Jarle Andhøy ut på et nytt Berserkeventyr i et av verdens mest fryktede farvann.

Underholdning/dokumentarserie i seks deler
Samproduksjon mellom wildvikings.com og NRK (2008)
Hovedproducer: Eirik Ingstad Sandberg
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf. 23 04 41 01
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no