Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 20. april 2002 kl 22.10 Fakta på lørdag: Fakta på lørdag: Kon-Tiki - over tidens hav

Med balsaflåte over Stillehavet

28. april 1947 satte Thor Heyerdahl og hans mannskap ut fra Peru med balsaflåten Kon-Tiki. Foran dem lå en hasardiøs seilas over Stillehavet mot Polynesia, en strekning på 8000 kilometer. I forbindelse med Heyerdahls bortgang sender NRK lørdag dokumentaren ”Kon-Tiki – over tidens hav” som forteller om ekspedisjonen.

Ekspedisjonen kom i stand som et ledd i Heyerdahls omstridte teori om at den første bosettingen av Polynesia kom fra Sør-Amerika og ikke fra Asia.

Kon-Tiki-ferdens suksess gjorde Thor Heyerdahl verdensberømt, og hans film fra ekspedisjonen ble belønnet med en Oscar-pris i 1951. Boken hans ble oversatt til over 70 språk, og det ble en stund hevdet at bare Bibelen hadde hatt et større samlet opplag.

Kon-Tiki-ekspedisjonen
Kveldens dokumentarfilm forteller om Heyerdahls kamp for å få i stand Kon-Tiki- ekspedisjonen og om de seks flåtefarernes 101 døgn lange eventyrreise over havet. Filmen avslører også fakta om den lange og seige kampen for å få ekspedisjonens resultater anerkjent i vitenskapelige kretser.

Som etnograf og zoolog hadde Heyerdahl spesialisert seg på Stillehavsantropologi. Etter et års opphold på Futu-Hiva på Marquesas før krigen, studerte han ved museet i Victoria i British Columbia. Men så kom krigen, og han meldte seg til tjeneste. Dermed var det mange vitenskapsmenn som trodde at den uortodokse nordmannen hadde lagt sine teorier på hylla for godt. Men så skjedde ikke.

Da han la ut fra Peru med Kon-Tiki i 1947, ble ekspedisjonen neglisjert og bagatellisert. Det må innrømmes at det heller ikke i Norge var lett å finne gehør for Heyerdahl. Ekspedisjonen ble mer eller mindre oppfattet som ungdommelige guttestreker.

– Jeg ble anklaget for bevisst å ha ignorert Asia i et forsøk på å vise at Sør-Amerika var den eneste bidragsyter til polynesisk innvandring. Noen mente til og med at jeg løy om hele ferden og at den slett ikke hadde funnet sted, fortalte Heyerdahl. Men da Kon-Tiki filmen ble vist, måtte de selvsagt gi seg på dette punkt.

Senere ekspedisjoner
Senere gjorde Thor Heyerdahl nye ekspedisjoner som bygget opp under hans vitenskapelige teorier. Sivbåtene Ra I og Ra II og Tigris skapte mye blest om den norske sjøfarende forskeren. Disse ekspedisjonene føyet seg inn i bevisrekken for at det hadde vært mulig for forhistoriske farkoster å ta seg frem over store havstrekninger, fra Amerika til Polynesia, fra Afrika til Amerika og fra Asia til Afrika.

Programmet er tidligere sendt 26. april og 27. desember 1997.

Samproduksjon mellom Yellow Cottage og NRK
Ved: Morten Kolstad og Aage Aaberg
Kontaktperson, programinnkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23 04 93 64
Kontaktperson, ekstern info: Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36