Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 28. juli 2003 kl 22.00 Dok1: Milosevic - En despots fall

Skritt for skritt mot stupet

Slobodan Milosevic er den første øverste statsleder som sitter tiltalt for folkemord og krigsforbrytelser ved FNs krigsforbryterdomstol i Haag. (Foto: PA Photos)
Slobodan Milosevic er den første øverste statsleder som sitter tiltalt for folkemord og krigsforbrytelser ved FNs krigsforbryterdomstol i Haag. (Foto: PA Photos)
Han var presidenten som andre statsledere klappet for da han brakte fred til Bosnia i 1995. Men Slobodan Milosevic skulle ende opp i en fengselscelle i Haag, tiltalt for krigsforbrytelser og folkemord. I denne BBC-dokumentaren følger vi den tidligere presidentens opptur og nedtur, fra fredsforhandlingene etter borgerkrigen 1992-95 da han sto på toppen av sin makt, og til Haag.

I tre program følger vi Europas kanskje mest hensynsløse diktator siden den andre verdenskrig på veien mot stupet. Han er den første øverste statsleder som står tiltalt ved FNs krigsforbryterdomstol i Haag. I siste instans holdt han fram en pistol og truet med å skyte sin familie og seg selv.

Dobbeltkarakter
Etter undertegnelsen av fredsavtalen for Bosnia i Dayton i USA i 1995 så det ut til at krigshandlingene på Balkan endelig var slutt. Milosevic kunne en kort stund sole seg i glansen av verdens ledere ved forhandlingsbordet, og som den store fredsmakeren returnerte han til Beograd.

Det viste seg imidlertid at verden var blitt lurt til å tro at president Milosevic var til å stole på. I ytterligere fem år skulle han sette freden i fare med sin politikk og framprovosere krigen i Kosovo.

Krig og ruin
I første del av dokumentaren følger vi den tidligere presidenten på vei mot stupet etter undertegnelsen av fredsavtalen i 1995. Andre del setter søkelys bl.a. på forbrytelser begått mot den kosovo-albanske befolkningsgruppen, noe som utløste NATO-alliansens luftangrep i mars 1999. Siste del viser hvordan en splittet politisk opposisjon omsider klarte å forene krefter foran presidentvalget i Jugoslavia 2000, da Milosevic tapte for Kostunica.

Presidenter, statsministre, generaler, politioffiserer og partisaner kommer med personlige vitneprov om hvordan de bidro til at Slobodan Milosevic ble nedkjempet.

Relativ objektivitet
Norma Percy og Brian Lapping som står bak dokumentaren, har bl.a. vunnet en Emmy og The Royal Television Societys pris for framragende fjernsynsjournalistikk gjennom mange år. I over 25 år har de to laget programmer sammen.

De står for en dokumentarsjanger der avgjørende hendelser fra vår nære fortid blir skildret så vidt objektivt som mulig. En rekke av hovedaktørene er presidenter, statsministere og andre offisielle representanter. Alle forteller de sin versjon av det som hendte.

Englands kanskje mest fryktede tv-kritiker, A.A. Gill i The Sunday Times, skrev etter utsendelsen at dokumentaren NRK sender i kveld er et skoleeksempel på hvordan et stykke samtidshistorie skal behandles på tv.

Innkjøpt britisk dokumentar
Original tittel: The Fall of Milosevic
Regi: Norma Percy and Brian Lapping
Produksjon: Brook Lapping Productions Ltd. for BBC
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57