Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 4. august 2003 kl 21.10 Niern: Den jaga

Voldens arv

Wade (Nick Nolte, t.v.) er livredd for å bli som sin voldelige og alkoholiserte far (James Coburn).
Wade (Nick Nolte, t.v.) er livredd for å bli som sin voldelige og alkoholiserte far (James Coburn).
Nick Nolte gjør en av de sterkeste rolleprestasjonene i sin karriere i "Den jaga", en foruroligende og intens thriller regissert av Paul Schrader. Beretningen dreier seg om en innesluttet mann som jages av følelsen av å være bundet i en arvet skjebne.

Handlingen er lagt i en amerikansk småby der Wade Whitehouse (Nolte) er politimann. Han er oppvokst i byen som eldste sønn av småbrukeren Glen Whitehouse (James Coburn). Faren er en hatsk og brutal alkoholiker som mishandlet Wade, hans mor og lillebror under hele oppveksten.

Nå er Wades liv i ferd med å gå i oppløsning. Kona har forlatt ham, og siden hun dro, har han bodd i en gammel campingvogn. Hans ni år gamle datter vil helst slippe å besøke ham, noe som ikke minst skyldes at han drikker for mye. Kjæresten Margie (Sissy Spacek) er den eneste som ser ut til å akseptere ham som han er.

Ulykke eller drap?
Wades liv tar en dramatisk vending når en velstående forretningsmann utenbysfra dør i noe som tilsynelatende er en jaktulykke. Wades venn Jack var leid som mannens guide under jakten og er den eneste som vender tilbake. Jack bedyrer at dødsfallet var et uhell, men Wade har sine tvil og bestemmer seg for å finne ut av sannheten.

Dette inntreffer på et tidspunkt i Wades liv der hans følelsesliv er nådd bristepunktet. Han blir tvunget til å ta et oppgjør med det mennesket han har blitt på grunn av farens årelange mishandling. Han er selv far til et barn han er i ferd med å miste kontakten med, og han mangler evnen til å stole på seg selv og til å uttrykke seg overfor menneskene han er glad i. Det han frykter mest av alt, å følge i farens fotspor, er nettopp det som er i ferd med å skje.

Wade blir besatt av tanken på å oppklare det han mener er et mord. For ham representerer saken en siste sjanse til å vinne respekt hos byens borgere, hos kjæresten, ekskona, broren, faren - og ikke minst hos seg selv.

Paul Schrader
Regissøren Paul Schrader er mest kjent som manusforfatteren bak Martin Scorseses filmer "Taxi Driver", "Raging Bull", "Jesu siste fristelse" og "Bringing out the Dead". Men han har også regissert en rekke filmer selv, deriblant "Hardcore", "American Gigolo", "Cat People" og "Forever Mine".

Amerikansk spillefilm fra 1998
Originaltittel: Affliction
Manus og regi: Paul Schrader
I rollene: Nick Nolte, James Coburn, Sissy Spacek og Willem Dafoe
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53