Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 søndag 22. august 2010 kl 00.20 Rebus: Bitter død

Døden på kreditt i Edinburgh


På grunn av et oppsiktsvekkende selvmord havner bank-investoren Andrew Hammills foretak i vektskålen. En småkjeltring sprenger seg selv i lufta inne i Hammills kontorhus – men er det rene ord for pengene?

Kriminalbetjent Rebus i Edinburgh-politiet undrer seg over det spektakulære selvmordet. Tross overbetjent Gill Templars advarsler om å gå forsiktig fram i saken, graver Rebus seg fram til at det må være en forbindelse mellom Dusanto, en ledende bedrift innen kjemisk industri, og selvmordet.

Orme-bol
Det viser seg at Rebus er i ferd med å åpne et formidabelt ormebol, med forgreninger til Angola der Dusanto har forårsaket utallige menneskers død.

Men Dusanto står foran en formidabel ekspansjon av sine virksomheter i Skottland, med hundrevis av nye arbeidsplasser når bare de nye Dusanto-fabrikkene får klarsignal til å starte opp.

Rebus får flere advarsler om å ligge unna, også fra høyeste hold innen skotsk næringsliv.

Men er det grunn nok for Rebus til å lukke øynene?

Om serien
Ian Rankin, skotsk krimforfatter med megasuksess, har med bokserien om kriminalbetjent John Rebus i Edinburgh-politiet også gitt gjenlyd i Norge. Ut over ettersommeren og høsten sender NRK1 ti selvstendige Rebus-episoder, alle basert på Rankins bestsellere.

Skuespilleren Ken Stott er innfødt Edinburgh-gutt og hovedrolleinnehaver i tv-serien om den jordnære og garvede kriminalbetjent Rebus. Den skotske hovedstaden spiller også en hovedrolle i serien, og Rebus’ etterforskningsarbeid bringer ham i nærkontakt med byens vakre strøk så vel som dens røffe og grusomme sider.

Den hardt prøvede, tøffe og kvinnekjære detektivhelten Rebus reflekterer på mange måter byen han er vokst opp i. Visst har han et alkoholproblem og et ustadig kjærlighetsliv, og kanskje er det slik at mange i etaten mener han er krevende og vanskelig å ha med å gjøre, men Rebus kjenner byen som ingen annen og han er en god detektiv med en intuisjon som i de fleste tilfeller viser seg å slå til.

Den vesentligste forskjell mellom John Rebus fra Rankins bøker og tittelfiguren i tv-serien er at vår mann legger for dagen en sans for humor som ikke er til stede i bøkene. Fra første episode og utover blir vi kjent med et av John Rebus’ faste damebekjentskaper, Miranda Masterson, spilt av Sharon Small som mange vil huske fra Inspektør Lynley-seriene (der hun framstilte Lynleys politikollega og rake motsetning).

Sendt tidligere.

Britisk krimserie (2006)
Originaltittel: Rebus
Kveldens avsnitt: Let It Bleed
Produsert av: Minotaur International Ltd.
I rollene bl.a.: Ken Stott (Detective Inspector John Rebus), Claire Price (Detective Sergeant Siobhan Clarke), Jennifer Black (Chief Superintendent Gill Templar), Sharon Small (Miranda Masterson), Natalie Dormer (Philippa Balfour)
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no


LENKER
  • Les mer 
  • Les mer