Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 20. desember 2013 kl 21.45 Fanny og Alexander

Bergmans frodige familiedrama


Ingmar Bergmans serie tar oss med tilbake til begynnelsen av 1900-tallet. Den fargerike familien Ekdahl tviholder på sin rett til å leve i sin lille verden og dyrke familielivets gleder. Serien er i fire deler og sendes hver kveld frem til lille julaften.

Filmen tegner sterke portretter av personene i familien, og særlig søsknene Fanny (8) og Alexander (10) er sentrale i fortellingen. Deres liv blir snutt opp ned da faren Oscar dør, og moren Emilie gifter seg med en streng og asketisk biskop som de kommer til å mislike sterkt.

Ellevill glede og overdådig julefest
Serien tar oss rett inn i hjemmet til familien Ekdahl. Barna tumler ned trappen, og det romslige kjøkkenet er pyntet med julenisser, juleduker, julelykter og håndstøpte lys.

Fanny og Alexander, deres tanter og onkler, besteforeldre, tjenerskap og omgangskrets hører ikke hjemme i vår verden. De tar på hverandre, rister hverandre, klapper, kjærtegner og klemmer hverandre, de kysser med begeistring, holder hverandre i hendene, ser hverandre i øynene og rusker hverandre i håret. De krangler høyrøstet og dramatisk, gråter og kjefter og allierer seg med hverandre, men de forsones like etter under hellige eder og kjærlighetserklæringer. Alle følelser vises fullt og helt.

Som i mange andre av Bergmans verker er det kvinnene som står i høysetet: Storfamilien regjeres av én kvinne, farmor Helena Ekdahl som utviser stor omsorg på myndig vis.

Filmversjonen fikk tre Oscar-statuetter: for beste utenlandske film, for beste foto og for beste scenografi og kostyme.

I rollene:
Fanny Ekdahl - Pernilla Allwin
Alexander Ekdahl - Bertil Guve
Emilie Ekdahl - Ewa Fröling
Oscar Ekdahl - Allan Edwall
Gustav Adolf Ekdahl - Jarl Kulle
Alma Ekdahl - Mona Malm
Rosa - Lena Olin
Helena Ekdahl - Gunn Wållgren
Isak Jacobi - Erland Josephson
Ismael - Stina Ekblad

Tidligere sendt på NRK i 1984 og 1999.

Svensk dramaserie
Regi og manus: Ingmar Bergman
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf 414 28 800
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, tlf: 23 04 70 00