Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 12. august 2005 kl 22.25 Rødt, hvitt & blues av Mike Figgis

Transatlantisk blues

Den britiske filmregissøren Mike Figgis skildrer den såkalte blues-invasjonen i Storbritannia på 60-tallet. (Foto: CS Associates)
Den britiske filmregissøren Mike Figgis skildrer den såkalte blues-invasjonen i Storbritannia på 60-tallet. (Foto: CS Associates)
I kveldens program i serien om bluesmusikken viser den britiske filmregissøren Mike Figgis hvordan bluesen invaderte Storbritannia, og hvilke utslag dette ga seg på 60-tallet. Et av dem var at bluesen fikk en renessanse der den kom fra – nemlig i USA.

I løpet av de begivenhetsrike sekstiårene spilte Mike Figgis selv sammen med Bryan Ferry i et bluesband som var forløperen til Roxy Music. I programmet tar han fram gitaren og trompeten igjen, for å spille og snakke med folk som Van Morrison, Eric Clapton, Jeff Beck og Tom Jones om hva som egentlig skjedde på 60-tallet.

England – USA
Musikkscenen i engelske byer som London, Liverpool, Birmingham, Manchester og Newcastle gjennomgikk en musikalsk og sosial revolusjon i løpet av sekstiårene. Og musikere strømmet til London fra byer som Belfast og Glasgow for å ta del i det som foregikk.

I USA var bluesmusikken totalt ignorert i de øvre lag av befolkningen, men nå bidro britiske musikere til at amerikanske bluesmenn som Robert Johnson, Muddy Waters, Howlin' Wolf og Freddie King fikk oppmerksomhet verden over.

Abbey Road
Mike Figgis tar oss med til studioene i Londons Abbey Road, der folk som Tom Jones, Jeff Beck, Van Morrison og Lulu improviserer omkring en del klassiske blueslåter, akkompagnert av et band fra øverste hylle.

Programmet er sendt tidligere.

Amerikansk dokumentar (2003)
Originaltittel: Red, White & Blues (6:7)
Produsert av: CS Associates
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

LENKER
  • Les mer 
  • Les mer