Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 9. mai 2004 kl 22.15 Vertavos Bartók

Utrykksfull Bartók med Vertavo

Vertavo med Bartók – Berit Cardas (fiolin), Henninge Landaas (bratsj), Bjørg Værnes (cello)
 Øyvor Volle (fiolin). (Foto: Ole Kaland, NRK)
Vertavo med Bartók – Berit Cardas (fiolin), Henninge Landaas (bratsj), Bjørg Værnes (cello) Øyvor Volle (fiolin). (Foto: Ole Kaland, NRK)
Vertavokvartetten spiller fra Béla Bartóks utrykksfulle strykekvartetter, i en konsert-forestilling som kopler Bartóks tanker sammen med musikken. Skuespilleren Lars Andreas Larssen er fortelleren.

Bartóks strykekvartetter er makeløs musikk, vemodig og full av hemmeligheter, fascinerende og overraskende tilgjengelige.

Til nå har den amerikanske Emerson-kvartetten og den europeiske Takácks-kvartetten vært ledende på Bartók, men etter å ha hørt Vertavos innspillinger utbrøt BBCs musikkanmelder Stephen Johnson: "Jeg trodde min idéelle Bartók-tolkning ville ligge et sted mellom Emerson og Takácks, men etter å ha hørt Vertavos innspillinger synes jeg tolkningen her er mer balansert enn hva jeg klarte å forestille meg i utgangspunktet. Anbefales sterkt!"

Johnson skriver videre i BBC Music Magazine om Vertavos innspillinger: "Vertavo vektlegger de ekspressive linjene i Bartóks strykekvartetter på en fullstendig overbevisende måte."

Det ypperste
Strykekvartettene er av det ypperste som den ungarske komponisten skrev av kammermusikk. Og mange mener Bartóks strykekvartetter er det ypperste siden Beethoven.

Egenproduksjon
Prosjektansvarlig: Anne Røthing
Regi: Torstein Vegheim
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57