Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 7. oktober 2008 kl 22.30 Bokprogrammet: Hvem er jeg?

Om nettdating og Jeget

Bokprogrammet: Tore Renberg og Hans Olav Brenner. (Foto: NRK)
Bokprogrammet: Tore Renberg og Hans Olav Brenner. (Foto: NRK)
Hva vil det si å være et Jeg? Har mennesket gjennom historien opplevd det samme ved det? Følte de gamle egypterne det samme som vi gjør i dag? Pernille Dysthe har skrevet en bok om nettdating, Peter Normann Waage har skrevet "JEG individets historie" og Tore Renberg får spørsmålet: Hvem er Tore Renberg og hvem er Jarle Klepp?

De viktigste valgene i livet overskygges av alt for mange tilbud vi aldri har bedt om.
Kjærlighetslengselen vår møtes med en løgnaktig profil på nettet og du mangler pålitelige
felleskap. Hva skaper et Jeg i vår tid? Er det krisetid for individet?

Moderne mennesker velger tilsynelatende fritt sin egen identitet gjennom for eksempel klær, religion eller omgangskrets. Friheten kan føles berusende eller skummel – for hva skal man velge? Og hva hvis man velger feil?

Nettdating
Pernille Dysthe har skrevet romanen "Besettelsen" hvor hun skildrer sin opplevelse med
nettdating. I den virtuelle verden kan alle være hvem de vil og vise sine beste sider.
Nettet har åpnet opp for en mengde beilere. Resultatet er at vi prøver alt, samtidig, og går i surr i hvem og hva som er hva. Dysthe ble besatt av nettdating. "Jeg følte at jeg mistet meg selv", sier hun.

Tore Renberg har skrevet sin tredje bok om Jarle Klepp. En skikkelse han har skapt og som han sier han vil følge i mange år framover. Hva skal til for å bygge opp et litterært JEG. Vi spør Tore Renberg som inviterer på kaffe i morens bakgårdshage i Stavanger.

Det å være et Jeg er ingen moderne oppfinnelse. Mennesket har alltid hatt en oppfatning av å være et Jeg, selv om innholdet har forandret seg. Peter Normann Waage har skrevet boken "JEG individets historie". En bok som tar for seg Jegets utvikling fra Faraoenes tid og fram til i dag. Gjennom en tidsreise ved Waages kronologisk ordnede bokhylle, stopper vi opp ved de store tenkerne, som har endret vårt syn og vår opplevelse på hva det vil si å være et Jeg.

Egenprodusert fra NRK Kultur
Programleder er Hans Olav Brenner
Kontaktperson: Anne Bekkevold, 23048956
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, 815 65900 info@nrk.no