Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 1. mars 2001 kl 19.30 Migrapolis

Migrapolis (t)

NRK2 torsdag 1. mars kl 19.30
Migrapolis

Forfattere fra tre kontinenter
I kveld byr Migrapolis på et møte med tre mennesker som har en helt spesiell kjærlighet til det skrevne ord. Alle tre har gitt ut bøker på norsk selv om de kommer fra forskjellige kontinenter. Møt Suresh Chandra Shukla, Rønnaug Kleiva og Walid al-Kubaisi.

Suresh Chandra Shukla vil helst kalles \"poet fra Groruddalen\" selv om han kommer fra India. Bak seg har han ti bøker som alle er skrevet på hindi heller urdu, med unntak av \"Fremmede fugler\", hans første diktsamling på norsk.

Shukla skriver dikt på t- banen, på gata eller i snøen. Han har også oversatt Ibsen, Hamsun og Ambjørnsen til hindi. Reporter Than-Tam Ngo fulgte poeten på en tur i Groruddalen - bydelen Suresh Chandra Shukla mener er Oslos hjerte.

Nynorskforfatter fra Ørsta og Oslo
Rønnaug Kleiva debuterte med diktsamlingen \"Animasjoner\" da hun var 34 år gammel. Siden har hun fått flere priser for sine barne- og ungdomsbøker, blant annet Kritikerprisen i 1998 og den norske prisen i Nordisk Barnebokkonkurranse i 1999.

Rønnaug har skrevet til sammen 13 bøker på nynorsk, som er hennes \"sjels stemme\", som hun sier, og bøkene hennes er også oversatt til flere språk, blant annet svensk og kroatisk. Så kanskje er hun bedre kjent blant kroatiske barn enn blant bokmålslesende norske?

Hun har også skrevet hørespill for radio og samarbeider akkurat nå med komponist Arne Nordheim om et musikkverk som skal framføres under en festival på Røros i mars. Reporter er Karyn Bennett-Lund.

Engasjert essayist fra Tøyen og Bagdad
Walid al-Kubaisi er 42 år og flyktning fra Irak. Kubaisi regnes av mange som en av Norges fremste essayister. Han ble nominert til Brageprisen for sin første bok \"Min tro din myte\", om muslimer og nordmenn. Hans siste bok, \"Norske poteter og postmodernistiske negre\", kom før jul og handler om kulturelle kollisjoner og misforståelser.

Han sier at etter 13 år i Norge føler han fortsatt at han lever i to verdener - i spagat mellom to kulturer. Men Kubaisi ser på seg selv som en norsk forfatter, og i flere av sine bøker tar han et oppgjør med islamsk fundamentalisme. Derfor har han blitt truet og slått på åpen gate av folk som ikke liker hans budskap.

Reporter Carolina Maira Johansen fulgte Kubaisi blant annet til helsestudio - der handlet samtalen mest om et annet av Kubaisis yndlingstemaer, nemlig kvinner!

NRK2 torsdag kl 19.30
Blir også sendt lørdag (NRK1)

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Kjetil Saugestad
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)