Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 30. oktober 2007 kl 20.10 Why Democracy?: På jakt etter revolusjonen

Jakten på revolusjonen

Looking for Revolution: Evo Morales slo knockout på motstanderne da han ble valgt til president i Bolivia. (Foto:Why democracy?)
Looking for Revolution: Evo Morales slo knockout på motstanderne da han ble valgt til president i Bolivia. (Foto:Why democracy?)
For 40 år siden ble Che Guevara drept i Bolivia mens han forsøkte å spre sitt budskap om revolusjon. Nå er det folkets mann, president Evo Morales, som styrer landet, med store spenninger mellom befolkningens krav og landeiernes grep om makten.

Che Guevaras død markerte begynnelsen på kokainens æra i Bolivia. President Evo Morales er selv en tidligere kokabonde, og den første presidenten av indiansk avstamning i landet. Under valget lovte han å nasjonalisere oljeindustrien, og løftet har han holdt. Men bak revolusjonære visjoner er makten langt i fra i folkets hender.

For korrupsjon, nepotisme og gammeldags populisme lever fortsatt i beste velgående. Jo mer presidenten gjør for å skape arbeidsplasser, jo mer konspirerer landeierne mot ham ved å paralysere landets økonomi. Resultatet blir en fortsatt mangel på arbeidsplasser og et folk som krever enda hardere at presidenten holder det han har lovet. Og i mens øker spenningen mellom indianerbefolkningens krav om rettigheter og landeiernes kamp for å beholde det de har.

Om regissøren
Rodrigo Vazquez er utdannet dokumentarist i Storbritannia, og har også fullført filmutdanning i Argentina. Han har jobbet med flere filmer som både regissør og filmfotograf, blant annet "Condor: The Axis of Evil" og seks dokumentarer for den kritikerroste serien "Unreported World" på britiske Channel 4.

Om Why democracy?
Demokrati har etter hvert blitt et noe forslitt begrep i vår tid og brukes på forskjellige måter i ulike deler av verden; men hva betyr det? Kan vi definere det, måle det, beskytte det? Kan det bli kjøpt, solgt eller byttet? Kan det vokse? Kan det dø? Hvilken betydning har det for mennesker som aldri har opplevd det? Hva betyr det for folk som ikke tror på det? Og hva betyr det for deg?

Dette er spørsmål som dokumentarprosjektet Why Democracy? forsøker å belyse gjennom bruk av film. Målet er å sette i gang en global diskusjon om demokrati. Det er produsert totalt ti filmer av uavhengige prisbelønte filmskapere i Kina, India, Japan, Pakistan, Liberia, Egypt, Danmark, Russland, Bolivia og USA.. Filmenes tema favner bredt; alt fra USAs torturmetoder, eleverådsvalg på en kinesisk barneskole og Che Guevara til en dansk tegneserieskandale.

Dokumentarserien Why Democracy? er det største multimediasamarbeidet noen sinne. Hele 200 land og 40 kringkastingsselskaper er involvert og med det et publikumspotensial på over 300 millioner. Ti anerkjente filmskapere fra hele verden tar oss med til sitt hjemland for å utforske de komplekse spørsmålene om moderne demokrati.

Alle de involverte landene har sendestart i oktober 2007, og i tillegg til selve dokumentarfilmene vil det også foregå en rekke nettbaserte aktiviteter. En av hovedsamarbeidspartnerene er MySpace.com hvor bl.a. verdens første online dokumentarpremiere vil finne sted. Også nettstedet www.whydemocracy.net. som drives av en gruppe ungdommer fra hele verden som bor sammen i et hus ("Why democracy-huset") i Cape Town i Sør-Afrika vil være et viktig forum for serien.


Dokumentarfilmserie i ti episoder
Regissør: Rodrigo Vazquez
Produksjonsland: Bolivia
Prosjektleder NRK: Carina Bordewich 23 04 53 08/90 12 85 91 og Tore Tomter 23 04 74 13/90 58 46 69
Pressekontakt: Eirin Grytbakk 23 04 86 96/99 53 92 52
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no