Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 21. august 2003 kl 21.30 Garasjen - mannens siste skanse?

Det maskuline tilfluktssted

Garasjen – mannens siste skanse?To estiske bilentusiaster poserer foran en gammel Moskvitsj. (Foto: Bernt Middelthon, NRK)
Garasjen – mannens siste skanse?To estiske bilentusiaster poserer foran en gammel Moskvitsj. (Foto: Bernt Middelthon, NRK)
Garasjen er ikke bare et sted der man parkerer bilen sin. Den er vår tids siste bastion for maskulin identitet, hevdes det i kveldens dokumentar på NRK1.

Garasjen er en av de få soner der menn kan være seg selv sammen med andre menn. Den blir et hellig og vernet tilfluktssted for vennskap og fellesskap mellom menn som forsøker å reparere på skadene som dagens konkurransesamfunn påfører dem.

Slik lyder konklusjonen til Bernt Middelthon, som har laget kveldens rapport fra garasjer i Norge og Estland. Han konstaterer at selv om garasjen synes å dekke de samme behovene hos menn i de to landene, er det også forskjeller. Mens nordmennene skrur og mekker på store, amerikanske dollarglis som tas ut på veien en sjelden gang, pusler esterne med sin tretti år gamle "Moskvitsj" som trofast bringer dem på jobb hver dag.

Denne forskjellen skyldes kanskje norske menns trang til statussymboler i prestisjekampen med andre menn, mens esternes sympati fortsatt ligger hos de folkelige bilene fra sovjettiden, funderer Middelthon. Eller kanskje ulikhetene rett og slett bunner i økonomiske forhold.

Uansett forskjeller: Menns behov for garasjen som et vernet tilfluktssted synes å være det samme overalt, sier Middelthon etter sin mannskulturelle rundreise.

Egenprodusert dokumentar
Ved Bernt Middelthon
Pressekontakt: Hilde Ljøen, 23 04 72 36
Bilde
To estiske bilentusiaster poserer foran en gammel Moskvitsj. (Foto: Bernt Middelthon, NRK)