Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 28. januar 2009 kl 20.10 Dokumentar: Fulla - en arabisk Barbie

Dydig drømmedokke

Fulla er et arabisk svar på Barbie, og en gedigen salgssuksess. Hun er tilslørt, dydig og lydig. (Foto: Khaled Desouki, AFP/Scanpix)
Fulla er et arabisk svar på Barbie, og en gedigen salgssuksess. Hun er tilslørt, dydig og lydig. (Foto: Khaled Desouki, AFP/Scanpix)
Fulla er navnet på en mørkøyd og langlemmet dokke utviklet for det arabiske markedet. Hun er et dydig og tilslørt alternativ til den "dekadente" Barbie, og markedsføres som et symbol på arabiske religiøse og kulturelle verdier.

Dydsmønsteret Fulla er utviklet i Dubai, og har blitt en gedigen salgssuksess i den arabiske verden siden lanseringen i 2003.

Hun selges med hijab i ulike modeller, fra den svarte abayaen til mer liberale varianter, og med en tradisjonell, tildekket garderobe for utendørs bruk. I tillegg beskrives hun som ærlig, hjemmekjær, trofast og lydig mot mor og far. Noen Ken finnes garantert ikke i livet hennes.

Yrkeskvinne i Damaskus
På samme måte som det i mange tiår har vært reist tvil om Barbies kvaliteter som rollemodell for småjenter, reflekterer Fulla et kvinneideal og verdier som kan være problematiske for kvinner også i den moderne arabiske verden.

Det skal vi se i dokumentaren "Fulla – en arabisk Barbie", der dokka med all sin ideologiske ballast blir satt opp mot dagliglivet til en kvinne i Damaskus, Syria.

Manal er en velutdannet ung kvinne, gift og småbarnsmor. Hun har solid yrkeserfaring fra før hun stiftet familie, og har nå gått tilbake til jobben som avisjournalist. Men det har store omkostninger.

Trollbundet
For Manals verdi som kvinne måles fortsatt på tradisjonelt vis, i hennes evner som underdanig hustru, husmor og mor. Hun kjemper utrettelig for å holde trådene samlet både på jobb og hjemme.

Samtidig ser hun hvordan de to jentene hennes trollbindes av et smil de ser i tv-reklamen hver dag. Drømmedokka Fulla, personifikasjonen av kvinnelige dyder, har verken jobb eller irritert ektemann. Vil Manal klare å holde fast ved sitt ønske om å kombinere rollene som yrkeskvinne, hustru og mor?

Syrisk-dansk dokumentar (2008)
Originaltittel: Dolls – a Woman from Damascus/Imra’ah Min Dimashq
Produsert av Proaction Film
Regi: Diana El Jeiroudi
Pressekontaktkontakt/programinformasjon: Helene Amlie 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice info@nrk.no, tlf 815 65 900