Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 7. september 2003 kl 21.20 Dok1: Dok1: Hitlers siste sekretær

Hitlers privatsekretær snakker ut

Etter nesten 60 års taushet sto Traudl Junge, Hitlers privatsekretær, fram. (Foto: DOR FILM)
Etter nesten 60 års taushet sto Traudl Junge, Hitlers privatsekretær, fram. (Foto: DOR FILM)
Bare 22 år gammel ble Traudl Junge Hitlers privatsekretær i 1942, og det var til henne han på slutten dikterte sitt testamente. Etter nærmere 60 års taushet, og like før hun døde, snakket Junge endelig ut i det høyst personlige dokumentet "Hitlers siste sekretær". Hennes vitnesbyrd er uten sidestykke hva gjelder de siste dagene i bunkeren i Berlin.

I kveld får vi gjensyn med den østerrikske dokumentarfilmen av André Heller og Othmar Schmiderer. Filmen vant publikumsprisen ved fjorårets Berlinfestival. Grunnen til denne utmerkelsen var ikke store effekter, for filmen består ganske enkelt av 90 minutter med redigerte samtaler, trukket ut av i alt ti timers opptak med Traudl Junge. Derimot er "Hitlers siste sekretær" et autentisk vitnesbyrd fra det siste virkelig nære øyenvitnet fra bunkeren i Berlin. Traudl Junges klare ord og uttrykksfulle ansikt bærer ene og alene filmen.

I filmen får vi også vite hva som skjedde med Junge etter at hun klarte å rømme fra bunkeren i krigens siste dager. Vi får se og høre historien om hvordan en alminnelig pike fra en politisk ubevisst familie ble Hitlers privatsekretær, etter en enkel skrivemaskintest. Og hvordan Junges erfaringer under krigen etterlot henne med et intenst hat mot det nazistiske regime og dets ideologi. Det mest smertefulle aspektet ved Junges ytterst personlige vitnesbyrd er antakelig at hun aldri klarte å tilgi den unge piken som huset en slik naivitet og ignoranse at hun kunne beundre Hitler.

Vennskap med Hitler
Det bemerkelsesverdige er hvor banalt vennskapet mellom dem var, midt i skrekkens og gruens sentrum, bunkeren i Berlin. Men dokumentaren går ikke til usmakelige ytterligheter, den verken dveler ved eller utpensler et redselskabinett vi ellers levende kan forestille oss. Slik har filmskaperne laget en renslig dokumentar, uten noen kommenterende tillegg overhodet, uten overflødig illustrerende dokumentasjonsopptak, uten fargeleggende musikk, og med en intervjustemme som holder seg helt i bakgrunnen.

Filmen gikk også på norske kinoer under tittelen "I dødvinkelen".

Østerriksk innkjøpt program fra Beatrix Wesle, München
Programleder/intervjuer: André Heller
Original tittel: Im toten Winkel
Konsept og idé: Othmar Schmiderer og André Heller
Produsent: DOR FILM
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 (gunilla.gaarder@nrk.no)
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57