Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 5. mars 2006 kl 20.15 Konger for Norge: Kongelig omorganisering

Vanskelig brytningstid

HM dronning Sonja signaliserte tidlig at hun ønsket en selvstendig rolle. Foto: Anne Liv Ekroll, NRK
HM dronning Sonja signaliserte tidlig at hun ønsket en selvstendig rolle. Foto: Anne Liv Ekroll, NRK
Etter kong Olavs død fikk Norge et kongepar for første gang på 53 år. Kong Harald og dronning Sonja valgte å fortsette i samme fotspor som forgjengerne. Likevel trengte monarkiet en "opprustning" på mange områder. Signingen ble en sterk opplevelse for kongefamilien.

I serien Konger for Norge er vi kommet til årene 1991 – 2001. Vår konge og dronning velger samme valgspråk som kong Olav, signing i Nidarosdomen og en signingsreise. Kongen avslører i programmet at flere i familien opplevde et slags psykisk "breakdown" på signingsferden. Selve signingen hadde påvirket dem så sterkt.

Nye koster
Dronningen hadde tidlig markert at hun ønsket en selvstendig rolle. Det oppstod en opphetet debatt da det skulle bestemmes om hun skulle følge kongen til åpning av Stortinget.

Utad ble oppgavene mye de samme som de hadde vært, men innad satt man med en svært gammeldags organisasjon og et slott som var nedslitt og brannfarlig. Restaureringen av Slottet ble mange ganger så dyrt som forutsatt, og debatten raste om hvor ansvaret for budsjettoverskridelsene skulle plasseres. Kongen forteller at de lærte at åpenhet lønner seg, og at det var en del unødvendig hemmelighetskremmeri under oppussingsprosjektet.

Kongen markerte gjennom sine taler at han var mindre redd enn forgjengerne for å signalisere saker han syntes var viktige. Dronningen var mer åpenhjertig i forhold til mediene enn det som var vanlig tidligere. Barna fikk stort sett slippe representasjonsoppgaver, de fikk stor frihet til å velge egne karrierer - og etter hvert sine livsledsagere. Igjen blusset debatten om monarkiet opp.

I dette programmet medvirker blant andre HM dronning Sonja, HM kong Harald, HKH kronprins Haakon, Stein Ørnhøi, Edvard Kokkvold og Kjell Arne Totland.

Om serien
Historien om Norges kongehus utspiller seg gjennom elleve programmer.

Serien Konger for Norge starter novemberdagen 1905 da danske prins Carl satte sin fot i Christiania med sin hustru Maud, og tar oss med frem til vårt moderne kongehus med frigjorte og moderne tronfølgere som har valgt ektefeller fra folket.

Intervjuene er gjort av Anne Grosvold og kommentarene blir lest av Christian Borch.

Egenprodusert dokumentarserie
NRK Underholdning, 2005
Prosjektleder: Anne Torjusson Diesen, 23 04 78 01
Intervjuer: Anne Grosvold
Kommentarer: Christian Borch
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41