Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 15. februar 2012 kl 20.15 Helt patent!

Oppfinnelsenes opprinnelse


Bli med på en reise i oppfinnelsenes opprinnelse! Finn Arve Sørbøe forteller om hvordan folk løste ulike utfordringer i forkant noen av våre mest bruke oppfinnelser, og vi besøker patentkontoret. Hvilke oppfinnelser blir det tatt patent på i våre dager?

Har vi oppfunnet det vi trenger? Mye kan tyde på at det er vanskelig å være stor oppfinner. Ikke alt det oppfinnere pønsker ut av supre ideer blir møtt med samme entusiasme.

Oppfinnelsene du får lære mer om i denne serien er blant annet tidsmåleren (eller klokka), støvsugeren, meteren, telefonen, vannklosettet og barberhøvelen. Hvem fant dem opp? Når skjedde det? Og hvordan i all verden ble de til?

Programleder er skuespiller Finn Arve Sørbøe, kjent fra sine forestillinger på teaterscenen og barne-TV serien "Ugler i mosen".


Fra solur til atomur
I første program får du lære mer om å måle tida. Visste du at grekerne målte tid i fot? Eller at kineserne hadde en klokke du kunne se, høre og lukte? Vi tar en titt på hvordan vi har målt tid opp gjennom historien og på hvilken oppfinnelse som ble avgjørende for vår tids eksakte klokker.


Produsert av NRK Troms og Finnmark.
Regi: Gunnar Hammer og Esben Holm
Prosjektleder: Christin Thobroe
Pressekontakt: Nathalie Sprus 23044575/90 94 27 08
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900