Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 10. november 2002 kl 20.10 Lonely Planet: Iran

Iran - rik på opplevelser

Ian Wright starter sin Iran-reise i Teheran.
Ian Wright starter sin Iran-reise i Teheran.
Ian Wright, som i forrige uke var på norgesbesøk, tar oss denne gangen med til Iran. Han starter i Teheran, landets travle og forurensede hovedstad med 12 millioner innbyggere. Han besøker også den praktfulle blå moskeen i Esfahan, står på ski i Dizin og blir med på størfiske i Kaspiske hav.

Ian besøker Irans helligste sted, Ayatollah Khomeinis grav, og også martyrenes kirkegård hvor soldater fra den åtte år lange krigen mellom Iran og Irak ligger begravd. Han tester også Teherans natteliv, og neste morgen bevilger han seg en smak av det lokale kjøkken, nemlig en rett basert på sauehjerne.

Deretter drar Ian til fjells for å stå på ski i Dizin som bare ligger to timers kjøretur fra hovedstaden. Som strendene ved Kaspiske hav er skiløypene i Dizin lett tilgjengelige fra Teheran, og det er billig å reise.

I fellestaxi drar Ian til Bandare-E Torkaman ved Kaspiske hav hvor han bor hos en lokal familie. Han får være med på størfiske og fanger en svær rugg på godt og vel 20 kilo som vil gi seks til sju kilo av den dyrebare kaspiske kaviaren. Produksjon av kaviar foregår ute på havet, og Ian får lov til å smake på dagens fangst. Senere følger han med til en oppvisning av turkmensk bryting. Han får prøve seg på matten med lokale brytere, etterkommere av Ghengis Khans mongolkrigere.

Blå moské
Deretter hopper han på et tog som på 22 timer bringer ham til Esfahan via Teheran. Esfahan er Irans mest populære turistmål på grunn av den praktfulle blå moskeen med den fantastiske ekkoeffekten. Ian besøker også det historiske Shah Abbas-palasset som er bygget rundt en kjempesvær polobane.

Deretter flyr han til Shiraz for å få med seg den islamske festivalen Ashura hvor tusenvis av sjiamuslimer går gjennom gatene og pisker seg selv. Herfra setter Ian kursen sørover og tilbringer et par dager hos nomadene hvor han hjelper til med å passe sauene.

Neste stopp er Persepolis, som ble bygget av Darius den store for 2500 år siden da det persiske imperiet var på det mektigste.

Om serien
Lonely Planet er et velkjent begrep for de reisevante. Reisebøkene fra all verdens land selger i milliontall til ryggsekkturister som ønsker seg tips om enkle og billige måter å ta seg fram i verden på. Også de prisbelønte tv-programmene gir nyttige tips og råd, og reisemålene blir samtidig presentert på en særegen og morsom måte av de unge reporterne. I dag er fjernsynsprogrammene like kjent som bøkene, og har anslagsvis 30 millioner seere. I Lonely Planet er koffert bannlyst. Det samme er tradisjonelle turistattraksjoner, overfylte strender, luksushoteller og guidede turer. Lonely Planets reportere tar oss med til stedene vi må utforske selv.

Fakta - innkjøpt
Originaltittel: Lonely Planet
Produksjon: Pilot Production (1998)
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53