Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 3. februar 2004 kl 23.10 Utsyn: Fangene på Guantánamo Bay

Rettferd på Guantanamo?

Lenge var de mistenkt for å være Al Qaida-medlemmer – nå forteller løslatte fra USAs Guantanamo-base på Cuba om behandlingen de fikk. (Foto: BBC)
Lenge var de mistenkt for å være Al Qaida-medlemmer – nå forteller løslatte fra USAs Guantanamo-base på Cuba om behandlingen de fikk. (Foto: BBC)
En BBC-dokumentar gir innsyn i hva som foregår i den amerikanske basen Guantanamo på Cuba. Programmet setter spørsmålstegn ved måten USA rettferdiggjør behandlingen av dem som sitter i forvaring der, mistenkte for å være Al Qaida-medlemmer.

Mer enn 600 Al Qaida-mistenkte holdes i forvaring under militær kommando på Guantanamo, i tråd med det kontroversielle programmet som ligger til grunn for USAs krig mot terror.

Uten lov og dom
Disse mennene er ikke fanger, men sitter likevel innesperret uten lov og dom. I "Utsyn" snakker den britiske reporteren Vivian White med de militære vokterne på Guantanamo. All samtale med dem som sitter i forvaring, er forbudt. I dokumentaren vises det sanne bildet av et system der arrestasjon, oppbevaring og forhør til sist leder til en dom avsagt av de amerikanske militære myndigheter.

Ingen menneskerettigheter
Vivian White reiser til Afghanistan og møter løslatte afghanere fra Guantanamo-basen. De hevder at de gjennomgikk tortur, utført av amerikanske soldater, før de ble sendt til basen. Og at ingen menneskerettigheter gjelder der.

I Afghanistan får hun også en amerikansk militær talsmann, oberst Rodney Davis, i tale. Han benekter at de påståtte tilfellene av tortur ikke har funnet sted.

Innkjøpt britisk program
Originaltittel: Inside Guantanamo
Regi: Mike Robinson
Produksjon: BBC (2003)
Kontakt i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57