Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 26. november 1999 kl 21.15 Bokbadet

Bokbadet (ttv)


NRK2 fredag 26. november kl 21.15
Bokbadet (12:14)

Jostein Gaarder - uten \"Sofie\"

Jostein Gaarder går fra filosofien til naturvitenskapen. Han har skrevet en roman der årtusenskiftet står sentralt. Romanen \"Maya\" blir trolig solgt til en rekke land. I kveld møter han bademester Anne Grosvold på Rockefeller i Oslo.
Etter verdenssuksessen \"Sofies verden\" orker nesten ikke Jostein Gaarder å ta ordet \"filosofi\" i sin munn. Da er det godt at han har skrevet en bok der naturvitenskapen står sentralt.

Fiji-øyene
Boka begynner på en av Fiji-øyene, en øy som ligger midt i 0-meridianen. Øya blir det første stedet som går inn i år 2000. En eneste nordmann er med, en biolog ved navn Frank. Han er der for å kartlegge hvordan innføring av nye plantearter ødelegger de gamle.
- Det er et paradoks. Dette er en øy som har holdt seg uberørt i hundrevis av år fordi folk der var kannibaler. Kjente sjørøvere som Cook og Bligh torde aldri gå i land fordi de var redde for å bli spist, sier Gaarder.

Mennesket som dyreart
Forfatterens nye, store interesse er naturvitenskapen og mennesket som primat, det vil si dyreart.
- Vi er sørgende halvbrødre av neandertalerne. Sørgende fordi vi opplever at livet er vanvittig kort. Vi er også alene. Det oppleves sterkere i dette året. Det er rart å være i menneskeheten den andre gangen vi går inn i et nytt årtusen, sier Jostein Gaarder som hevder han har skrevet en fabelfortelling.
Gaarder tror at romanen, ved siden av å underholde, også vil kreve noe av leseren. Han synes ellers at det er deilig å være en \"vanlig\" forfatter igjen, etter alt oppstyret rundt \"Sofies verden\".

NRK2 fredag kl 21.15
Bilde (via scanpix/internett)
Anne Grosvold i badet med Jostein Gaarder (NRK-foto:Ole Kaland)

Egenprodusert litteraturprogram
Ved Einar Askerøi og Rolf Clemens
Programleder Anne Grosvold
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

\0\0\0