Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 19. juni 2006 kl 19.55 Faktor: Et hundeliv

Menneskets beste venn

Briarden Sherpa tar oss med inn i hundens verden. (Foto: Kurt S
Briarden Sherpa tar oss med inn i hundens verden. (Foto: Kurt S
Det finnes 400 000 hunder i Norge, og møtet mellom mennesket og menneskets beste venn, hunden, er ikke alltid problemfritt. Vi snakker nemlig to forskjellige språk. I denne norske dokumentaren blir vi med inn i hundens verden.

De fleste har en eller annen gang i livet hatt et skremmende møte med en hund. – Grunnen er ofte at hunden ikke forstår menneskenes språk og at vi ikke forstår deres, sier hundepsykologen Anders Hallgren. Han er utdannet "menneskepsykolog", men var egentlig minst like interessert i hundens psyke. Og i dag er han kanskje verdens mest kjente hundepsykolog, men firbeinte klienter på flere kontinenter.

To forskjellige språk
- Hunder forstår ikke uten videre menneskenes språk, men leter etter hundespråk når de møter mennesker, sier Hallgren. – Noen ganger fungerer det ganske bra siden vi har visse likheter i kommunikasjonen vår, men andre ganger går det riktig ille.

Som for eksempel når vi smiler og viser tenner. Mennesker i mellom er det et tegn på godt humør og vennlighet. Men hunden opplever det stikk motsatt: "Hvorfor flekker dette mennesket tenner til meg?"

Det er heller ikke lett for mennesker å forstå hundens språk. Hva betyr det for eksempel når hunden snur baken til oss? Eller når den legger ørene flatt bakover? For å se hva som skjer gjennom hundens øyne setter vi et kamera på briarden Sherpa.

Norsk dokumentar (2004)
Produsert av Kurt Salo, Video Respecto AS, tlf 94 87 99 90
Prosjektleder: Oddbjørn Rosnes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252